Biserica Sfântul Mina din Râmnic și-a serbat ocrotitorul

În ziua prăznuirii „Sfântului Mare Mucenic Mina”, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului a oficiat luni, 11 noiembrie 2013, Sfânta Liturghie arhierească în Biserica „Toți Sfinții” din municipiul Râmnicu Vâlcea, care îl are ocrotitor și pe „Sfântul Mare Mucenic Mina”, după cum informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Sărbătoarea a început de ieri seară cu slujba Vecerniei unită cu Litia și Acatistul Sfântului Mina, și a continuat astăzi cu Utrenia și Sfânta Liturghie săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Gherasim alături de un sobor de preoți și diaconi.

În cadrul Sfintei Liturghii Pr. Constantin Cîrstea a ținut un cuvânt de învățătură în care a arătat că trebuie să știm că noi cinstim pe sfinți pentru viața lor pilduitoare, pentru statornicia lor în credință, pentru caracterul lor hotărât de a merge pe calea binelui și a dreptății, pentru bunătatea inimii lor și pentru sfințenia vieții lor. Îi cinstim pentru că au devenit prietenii și casnicii lui Dumnezeu, și pentru că acolo, în împărăția lui Dumnezeu, ascultă rugăciunile noastre, ne văd cum trăim, cunosc trebuințele noastre și necazurile noastre, se bucură de întoarcerea noastră către Dumnezeu, se roagă și mijlocesc pentru noi atunci când le cerem ajutorul; iar rugăciunile și mijlocirile lor sunt ascultate și bine primite de Dumnezeu … ni se cere astăzi să realizăm în viață icoana Sfântului Mucenic Mina pentru a dobândi pacea și prezența lui Hristos în noi prin Duhul Sfânt. Să-l rugăm pe Marele Mucenic Mina să ne fie ajutător, model de jertfă și rugător înaintea lui Dumnezeu pentru a răsplăti râvna și osteneala tuturor, dăruind sănătate, pace și bucurie, pentru a spori în credință și iubire, în sfințenie și fapte bune.

La final a fost săvârșită și slujba de sfințire a monumentului ridicat în curtea Bisericii „Toți Sfinții” pentru cinstirea memoriei eroilor, martirilor și deținuților politici morți în timpul rezistenței anticomuniste din România, monument ridicat de către parohie și AFDP Vâlcea.

Biserica „Toți Sfinții”, situată în centrul municipiului Râmnicu Vâlcea, are și un al doilea patron și ocrotitor, anume pe Sfântul Mucenic Mina. Sfântul lăcaș de închinăciune a fost ctitorit cu binecuvântarea episcopului râmnicean Grigorie Socoteanu, ca mulțumire pentru binefacerile primite din partea sfântului. Pentru finanțarea construcției a contribuit filantropul Hagi Constantin Malake.

Este cel mai reprezentativ monument istoric de început de secol XVIII al orașului, o adevărată podoabă arhitecturală neobizantină, care îmbină armonios stilul de construcție hurezean-brâncovenesc cu cel al mănăstirilor Curtea de Argeș și Dealu.

Pe lângă detaliile arhitecturale, biserica a dobândit și un loc de frunte în rândul lăcașurilor de cult din Arhiepiscopia Râmnicului prin faptul că aici au fost sfințite și binecuvântate steagurile revoluționarilor de la 1848, conduși de generalul Gheorghe Magheru, și tot aici, în 20 iunie 1848, a fost celebrată Constituția României.

Tot aici, în 1910, au fost așezate spre închinarea și binecuvântarea credincioșilor fragmente din moaștele Sfântului Mucenic Mina, ale Sfântului Ioan Hrisostom, Haralambie și ale Sfintei Mucenice Paraschevia.

Comentarii Facebook


Știri recente