71 de ani de la „Rusaliile negre”: Deportații în Bărăgan au fost pomeniți la Drobeta-Turnu Severin

Părintele Mihai Zorilă, vicar eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei, Părintele Adrian-Antonie Olărean, consilierul administrativ și Părintele Ionuț Ștefan, inspector eparhial, au oficiat sâmbătă slujba Parastasului pentru sufletele mehedințenilor deportați din județ în Câmpia Bărăganului din 18 iunie 1951.

Slujba a fost oficiată la Monumentul victimelor comunismului din Parcul Dragalina.

Au mai participat Ileana Mateescu, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici și Deportați în Bărăgan, și foști deținuți politici.

Părintele Mihai Zorilă și Ileana Mateescu au evocat ziua de 18 iunie 1951, când se sărbătoreau Rusaliile și când autoritățile comuniste au deportat elitele județului în Câmpia Bărăganului.

Singurul motiv al deportării a fost politica de tip sovietic de strămutare a populațiilor pentru protejarea graniței, deoarece populația multietnică din zonă, în special din Banat, era considerată ca prezentând „un factor ridicat de risc”.

Comemorarea a avut loc la Monumentul victimelor comunismului din Parcul Dragalina al orașului sâmbătă, 18 iunie 2022. Foto: Episcopia Severinului și Stehaiei

Aproximativ 44.000 de persoane din peste 200 de localități au fost relocate forțat din județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți și de pe Insula Ada Kaleh de pe Dunăre. Acțiunea a avut loc pe fondul conflictului izbucnit între Stalin și liderul comunist de la Belgrad, Iosip Broz Tito.

Deportații au fost lăsați sub cerul liber în Câmpia Bărăganului, unde au fost nevoiți să-și construiască adăposturi și să se întrețină. În 1956, deportații din primul val au fost autorizați să se întoarcă pe meleagurile natale, dar nu și-au mai putut recăpăta casele.

Vezi și:

Foto credit: Facebook / Episcopia Severinului și Stehaiei

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente