Ziua Internaţională a Tineretului Ortodox | „Tinerii sunt prezentul activ și creativ al Bisericii”, spune Patriarhul Daniel

În fiecare an în 2 februarie celebrăm Ziua Internaţională a Tineretului Ortodox. Această zi a fost instituită în 1992 de Syndesmos (Organizaţia Mondială a Tineretului Ortodox), în cadrul celei de a 14-a Adunări Generale a organizaţiei. Patriarhul Daniel a transmis cu mai multe ocazii că tinerii au un rol important în Biserică, deoarece sunt prezentul activ și creativ’ al acesteia.

Syndesmos a fost înfiinţată în anul 1953 la Paris de un grup de tineri teologi din Finlanda, Franţa şi Grecia.

De-a lungul activităţii sale misionare, Părintele Patriarh şi-a exprimat o deschidere deosebită faţă de tineri, întrucât ei sunt ‘darul lui Dumnezeu pentru familie şi pentru societate’, iar ‘Biserica este alături de tineri și se roagă pentru prezentul și viitorul poporului român’.

În alt context, Patriarhul a îndemnat: ‘să-i învăţăm pe tineri să afle în rugă­ciune izvorul iubirii curate şi să trăiască viaţa lor pe pă­mânt în lumina binecuvântării Părintelui ceresc şi a Bise­ricii Fiului Său, Domnul nostru Iisus Hristos, pentru a simţi intens lumina, pacea şi bucuria Duhului Sfânt’.

De asemenea, potrivit Preafericirii Sale, ‘copiii și tinerii au nevoie să fie ascultaţi şi încurajaţi’, numindu-i ‘mărturisitori ai iubirii lui Hristos pentru umanitate şi misionari ai Bisericii în lume’.

Totodată, ei trebuie ‘ajutaţi şi îndrumaţi, mai ales când idealul lor sincer se întâlneşte cu realitatea dură a contextului social cotidian, când creşterea şi maturizarea lor înseamnă efort intelectual şi fizic, speranţă şi perseverenţă’, a mai spus Patriarhul.

Întrucât ‘Biserica noastră îi iubeşte pe toţi tinerii’, aceasta ‘se alătură familiei şi școlii în formarea tinerelor generaţii’ inclusiv prin ‘întâlnirile anuale ale tinerilor ortodocşi din toată lumea, de la Baia Mare (2013 şi 2014), Cluj-Napoca (2015), Bucureşti (2016) şi Iași (2017), taberele de tineret, pelerinajele, bursele de studii, oferirea de rechizite școlare şi haine’, a adăugat Patriarhul României.

Întâlnirile internaţionale ale tinerilor ortodocşi, organizate anual, au scopul ca tinerii să identifice modele care să-i determine să se apropie de Biserică prin împărtășirea valorilor creștin-ortodoxe și încurajarea dialogului dintre grupurile de tineret din țară și străinătate.

Ediţia de anul acesta se va desfăşura la Sibiu.

Foto Credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente