Reuniunea Națională a tinerilor ortodocși de la Baia Mare

La Baia Mare a început prima Reuniune Națională a Tinerilor Ortodocși, care se desfășoară în perioada 3-6 septembrie 2014 și la care sunt așteptați peste 3500 de participanți din țară și străinătate.

Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc miercuri, 3 septembrie, de la ora 17:00, la Catedrala Episcopală din Baia Mare, în prezența Preasfințitului Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. Conform programului, a fost intonat Imnul Național, au fost rostite rugăciunile de seară și au fost prezentate mesajele autorităților județene și mesajele delegațiilor din țările ortodoxe. La final, Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul a rostit un mesaj de bun venit și de binecuvântare în calitate de gazdă.

În aceeași zi, 150 de tineri ortodocși din mai multe țări: Ucraina, Polonia, Bulgaria, Israel și Palestina, participanți la Reuniunea Națională a tinerilor ortodocși de la Baia Mare, însoțiți de organizatori din cadrul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului au vizitat Mănăstirea „Sfânta Ana” – Rohia. Tinerii au fost primiți de către Arhimandritul Macarie Motogna, egumenul mănăstirii care le-a prezentat istoricul și le-a oferit câte o icoana cu chipul Maicii Domnului. Ulterior, tinerii au mai vizitat biserica, biblioteca, chilia monahului Nicolae Steinhardt și muzeul mănăstirii.

În zilele de vineri și sâmbătă, în rândul tinerilor se vor afla Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului și PS Iustin Sigheteanul. La Reuniune vor participa numeroși invitați care vor conferenția pe diferite teme culturale, istorice sau teologice, între care sunt amintiți Dan Puric, Teodor Ardelean și Ioan Marchiș. De asemenea, sunt invitați numeroși artiști și interpreți, atât dintre cei consacrați, cât și dintre cei tineri, în total fiind aproximativ 120 artiști invitați.

La fel ca și anul trecut, un moment important al Reuniunii va fi participarea la procesiunea „Bucuria de a fi creștin”, de vineri seara, 5 septembrie, la care sunt așteptați toți credincioșii, de toate vârstele, din municipiul Baia Mare și din împrejurimi, alături de tinerii de la Reuniune.

De asemenea, în fiecare zi, tinerii se vor ruga împreună în 12 biserici, unde vor susține cântările la Sfânta Liturghie, vor dezbate pe diferite teme în grupuri mici, organizate în 12 școli, vor face excursii și vor participa la manifestări culturale. În fiecare seară, într-un spațiu amenajat în zona Catedralei Episcopale au loc concerte. Nu vor lipsi nici întâlnirile cu ierarhii care vor adresa cuvinte duhovnicești tinerilor.

Cei 200 de delegați din străinătate vor participa la câteva excursii în Maramureșul istoric și în Țara Lăpușului, unde vor avea posibilitatea să cunoască o parte din specificul zonei. De asemenea, organizatorii îi primesc pe delegații din țară, din fiecare eparhie fiind așteptat câte un autocar cu tineri.

Comentarii Facebook


Știri recente