Reuniunea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului

În perioada 22 -24 august 2013 va avea loc la Baia Mare reuniunea tinerilor ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. La acest eveniment, aflat la prima ediție, sunt așteptați peste 1000 de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani, atât din municipiul Baia Mare, cât și din zona Clujului, a Maramureșului și a Sălajului. Vor fi prezenți și alți tineri, delegați din partea mai multor Episcopii din țară. Potrivit reprezentaților Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, în cadrul acestei reuniuni cei prezenți vor avea parte de un amplu program pe parcursul căruia vor redescoperi moștenirea culturală și spirituală ortodoxă. Sub genericul „Tinerii ortodocși în fața provocărilor contemporane „, ei vor identifica principalele obstacole pe care le au de înfruntat în viața lor socială, culturală și religioasă și vor încerca să găsească soluții pentru depășirea acestora. Un alt subiect important ce va fi abordat în cadrul dezbaterilor va fi – „Tinerii ortodocși – mărturisitori ai identității”, subiect ce își propune să prezinte identitatea culturală și religioasă a românilor din nord-vestul Transilvaniei în context european contemporan. De asemenea se vor susține conferințe pe teme de istorie și tradiție, precum și despre valorile estetice ieri și azi.

Pe lângă dezbaterile și conferințele ce vor avea loc pe teme actuale, de interes pentru tineri, participanții vor avea un program de rugăciune în fiecare zi și vor vizita unele obiective cu caracter cultural și istoric precum muzee, biserici și monumente din zonă.

Programul întâlnirii

Reuniunea tinerilor ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului va debuta joi, 22 august, cu primirea oaspeților și a delegațiilor și oficierea de la ora 20 în Catedrala Episcopală din Baia Mare a rugăciunilor de seară și a unei slujbe de Te-Deum. Mai apoi, de la ora 21, va avea loc un program muzical în zona catedralei. A doua zi va debuta cu oficierea, de la ora 8, a rugăciunii de dimineață, iar de la ora 10 vor începe dezbaterile propriu-zise pe tema prestabilită „Tinerii în Fața Provocărilor Contemporane”. Un moment important va avea loc vineri, 23 august, când va fi organizată de la ora 19 procesiunea „Bucuria de a fi Creștin”, pe traseul: Muzeul Satului – Primăria Municipiului și Catedrala Episcopală. Manifestările se vor încheia sâmbătă, 24 august, cu participarea tinerilor la un program de rugăciune, urmat de festivitatea de închidere a reuniunii.

Reprezentanții Episcopiei ortodoxe române a Maramureșului și Sătmarului au declarat, într-un comunicat de presă, că se așteaptă ca evenimentul să fie un exercițiu social și o manifestare a solidarității tinerilor ortodocși în fața greutăților și a provocărilor cu care ei se confruntă.

Educația tinerilor, o preocupare constantă a Mitropoliei Clujului

Reuniunea tinerilor ortodocși este prima activitate a Asociației Tineretului Creștin Ortodox din Mitropolia Clujului. Asociația a fost înființată anul acesta, în februarie, în ședința Sinodului Mitropolitan reunit la Cluj. Inițiativa vine ca o grijă și o preocupare pastorală pentru soarta și educația tinerilor, mai ales că aceștia sunt agresați tot mai mult de tentația tutunului, a alcoolului, a drogurilor, a vulgarității de limbaj și a devierilor de comportament, spun reprezentanții Mitropoliei Clujului.

Comentarii Facebook


Știri recente