PS Ieronim Sinaitul face referire la calamitățile din Halkidiki: Maica Domnului este izbăvitoare de furtuni

În predica rostită vineri la hramul de vară al Paraclisului Catedralei Naționale, Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul a făcut referire la Sfântul Munte Athos, unde se află Icoana Maicii Domnului Prodromița, dar și la întreaga peninsulă Halkidiki care a fost afectată recent de o furtună puternică.

Preasfințita Sa a spus că Maica Domnului a sfințit acest munte prin prezența ei acolo și ea este izbăvitoare de furtuni.

„Ea a fost aceea care a izbăvit de furtună o parte a peninsulei Halkidiki, acea parte care se numește până astăzi Athos. A rămas acolo cu Sfântul Ioan Evanghelistul și a propovăduit pe Mântuitorul Iisus Hristos”, a spus ierarhul amintind faptul că Fecioara Maria a ajuns în Athos din cauza unei furtuni iscate pe când se afla în corabie cu Sf. Ap. Ioan în drumul spre Cipru.

„În acest loc, peste 900 de ani și mai bine s-a întâmplat prin darul lui Dumnezeu ca să se descopere că locul acesta sfințit de Maica Domnului trebuie să fie loc dedicat numai închinării lui Dumnezeu, numai împlinirii Sfintelor Taine și a celor șapte laude încununate cu Sfânta Liturghie, să fie loc de postire, loc de rugăciune, loc de osteneală și de nevoință”, a adăugat PS Ieronim Sinaitul.

Preasfințitul Părinte Ieronim a evidențiat activitatea Sfântului Atanasie care a înființat Marea Lavră „prima din cele douăzeci de mănăstiri care împodobesc Sfântul Munte Athos cărora au urmat nenumărate schituri care sunt precum marile noastre mănăstiri și, de asemenea, chilii și sihăstrii”.

În Sfântul Munte, a continuat ierarhul, din toată lumea ortodoxă se îndreaptă credincioși și slujitori ai sfintei Biserici, monahi care doresc să se desăvârșească, să se roage lui Dumnezeu pentru mântuirea celor care au rămas în această Vale a plângerii care este de multe ori lumea noastră amestecată de prea multe ori mai mult cu rău decât cu bine, dar totuși, un loc unde se poate dobândi victoria asupra celor materiale, asupra trupului, a diavolului, ispitelor”.

În continuare, Episcopul vicar patriarhal a evocat înființarea în secolul a 19-lea a Schitului românesc Prodromu în locul Mănăstirii Cutlumuș care a fost în trecut Marea Lavră a Țării Românești și a prezentat istoricul Icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa” pictată în chip minunat la Mănăstirea Bucium din Iași.

La final, ierarhul s-a rugat Maicii Domnului – „icoana Bisericii” să ocrotească și să călăuzească pe toți spre Domnul nostru Iisus Hristos, Calea, Adevărul și Viața.

Părintele Episcop a îndemnat să respectăm ceea ce a lăsat ca testament Maica Domnului, și anume cuvintele pe care le-a adresat la Nunta din Cana Galileii: „Faceți ceea ce vă va spune El” (Iisus Hristos, n.r.) (Ioan 2:5) .

„Să plecăm cu acest îndemn al Maicii Domnului de la această sărbătoare a Icoanei Prodromița de aici de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului!”.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente