Care este istoricul Icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa”, pictată acum 155 de ani

Anul acesta, 2018, se împlinesc 155 de ani de la pictarea minunată a icoanei Maicii Domnului – Prodromiţa, aflată la Schitul românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos.

În timpul zidirii Schitului Românesc Prodromu de la Muntele Athos, primul stareţ, ieroschimonahul Nifon, plin de râvnă duhovnicească şi evlavie către Maica Domnului, se gândea în ce chip ar putea dobândi o sfântă icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Pentru aceasta, în anul 1863, stareţul Nifon, însoţit de ieroschimonahul Nectarie, a venit în România, la Iaşi, căutând un zugrav iscusit, care ar fi primit să zugrăvească icoana Maicii Domnului, în condiţiile pe care le dorea: cu post şi rugăciune. L-au aflat pe bătrânul pictor bisericesc Iordache Nicolau, care a primit cu bucurie solicitarea celor doi monahi aghioriţi, începând cu multă evlavie lucrul la o icoană mare, împărătească a Maicii Domnului.

După ce a terminat de zugrăvit cum s-a pri­ce­put mai bi­ne veșmintele şi fondul icoanei a început a lucra la Sfintele Feţe silindu-se cu toată priceperea, însă în mod inexplicabil chipurile Fecioarei Maria şi a Pruncului Iisus din brațele ei nu puteau fi zugrăvite, iar icoana a rămas nedesăvârșită.

Deși era un pictor cu experiență, speriat și mâhnit că poate şi-a uitat meșteșugul, bătrânul iconar a acoperit icoana, a încuiat atelierul şi a amânat lucrul pentru a doua zi. În dimineața următoare însă a descoperit icoana desăvârșit pictată, cu fețele luminoase şi pline de dumnezeiesc har, fără să înțeleagă însă cum se petrecuse această minune.

Înfricoșat de aceste întâmplări el a lăsat şi o mărturie scrisă, care se găsește la schitul Prodromu, un document datat 29 iunie 1863, care reprezintă mărturia iconarului Nicolau Iordache şi iscălită cu propria sa mâ­nă.

La iniţiativa şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului a fost aşezată spre închinare o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului – Prodromiţa de la Schitul românesc Prodromu din  Sfântul Munte Athos.

Această copie a Icoanei Maicii Domnului – Prodromiţa de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului este o reproduce fidelă, în mărime naturală, a celei de la Sfântul Munte Athos, atât în ceea ce priveşte pictura, cât şi ferecătura ei, spre deosebire de alte copii ale acestei icoane.

Astfel, după modelul original al icoanei Maicii Domnului – Prodromiţa, frecătura icoanei de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului este lucrată din argint bogat ornamentat, iar coroanele Maicii Domnului şi Mântuitorului Hristos sunt împodobite cu pietre prețioase.

Icoana a fost pictată la atelierul Panselinos din Iaşi, de tânărul şi regretatul pictor bisericesc Vasile Doroftei, care și-a dedicat întreaga viață studiului și promovării icoanei bizantine, înfrumusețând numeroase locașuri de cult spre slava lui Dumnezeu.

Ferecătura din argint a icoanei a  fost realiză în Grecia, în anul 2011 şi a fost sfinţită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în data de 24 octombrie 2011, la sfinţirea Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, cu prilejul aducerii la Bucureşti a Cinstitului cap al Sfântului Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României (24-28 octombrie 2011).

Arhim. Paisie Teodorescu, Vicar patriarhal

Comentarii Facebook


Știri recente