Patriarhul Daniel a aniversat 66 de ani prin rugăciune

Patriarhul Daniel a aniversat 66 de ani prin rugaciune in Paraclisul istoric al Resedintei Patriarhale

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a împlinit astăzi 66 ani. Preafericirea Sa a sărbătorit momentul aniversar prin rugăciune.

În paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a oficiat o slujbă de Te Deum ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Preafericirii Sale de-a lungul timpului.

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Arhim. Paisie Teodorescu, Vicar Patriarhal, arhim. Nectarie Şofelea, Exarh Administrativ al Mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureştilor, Consilieri Patriarhali, preoţi şi diaconi s-au rugat împreună cu PS Varlaam Ploieşteanul pentru Patriarhul nostru.

La finalul ceremonialului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adus slavă Tatălui Ceresc pentru binecuvântările primite de la Dumnezeu în acest răstimp. Întâistătătorul Bisericii noastre a evidenţiat că viaţa este un dar de la Dumnezeu pe care noi trebuie să îl cultivăm, să îl înmulţim, să îi cerem ajutorul lui Dumnezeu pentru a-l face roditor.

Patriarhul nostru a subliniat că această zi reprezintă un popas duhovnicesc de mulţumire adusă lui Dumnezeu, dar şi de pomenire cu respect şi recunoştinţă a celor prin care Dumnezeu a lucrat în viaţa noastră.

În cuvântul său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre importanţa rugăciunii şi rolul ei în unitatea Bisericii. Rugăciunea este cea mai puternică forţă spirituală, a spus Preafericirea Sa:

Arhiereul se roagă pentru cler şi popor, iar clerul şi poporul se roagă pentru el. Ierarhul aduce sfânta jertfă pentru iertarea păcatelor, pentru sănătatea şi mântuirea poporului, iar poporul se roagă pentru sănătatea şi mântuirea ierarhului cerând de la Dumnezeu ajutor ca să poată păstra dreapta credinţă şi să conducă pe calea mântuirii pe cei care i-au fost încredinţaţi spre păstorire.

În încheierea cuvântului său, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a mulţumit tuturor celor care ne ajută cu sfatul bun, cu lucrarea bună, şi cu rugăciunile fierbinţi adresate Mântuitorului Iisus Hristos, Maici Domnului şi tuturor sfinţilor.


Patriarhul României aniversează 66 ani


La moment aniversar, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a dăruit Preafericirii Sale un coş cu flori şi a evocat slujirea vrednică a Părintelui Patriarh Daniel de-a lungul celor 66 de ani.

Cu prilejul acestei binecuvântate aniversări a naşterii Preafericirii Voastre în Dobşreştiul de acum 66 ani vă dorim şi noi, ierarhi, preoţi şi credincioşi, vieţuitorii din mănăstiri, colaboratorii din cadrul Consiliului Naţional Bisericesc şi al Consiliului Eparhial al Sfintei Eparhi a Bucureştilor, viaţă îndelungată cu multă sănătate şi putere de muncă plină de împliniri şi bucurii, multă inspiraţie, mult curaj şi mult ajutor de la Dumnezeu, Părintele luminilor, în depăşirea încercărilor prin care trece neamul şi Biserica noastră. Să ne trăiţi întru mulţi şi fericiţi ani.

Cu acest prilej au fost transmise mesaje de felicitare din parte autorităților centrale și locale. Prezent la eveniment, Secretarul de stat pentru culte, Victor Opaschi, a apreciat buna colaborare dintre Biserică și Stat.

Pentru că astfel de momente sunt, mai înainte de toate, prilej de bucurie şi mulţumire aş vrea să vă exprim recunoştinţa mea pentru cooperarea cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi pentru întreg sprijinul pe care îl acordaţi instituţiei, felul în care răspundeţi solicitărilor noastre, prompt şi riguros;  sfaturile şi sprijinul pe care ni le-aţi acordat în momente dificile m-au ajutat şi ne-au ajutat extraordinar de mult.

În cuvântul său, Victor Opaschi a evidenţiat o însuşire a Patriarhului Daniel atât de necesară în societatea de astăzi în rândul oamenilor publici.

Din întreaga activitate a Preafericirii Voastre, a spus Secretarul de stat pentru culte, se vede limpede că aveţi un dar extraordinar, care din păcate lipseşte adesea oamenilor publici, şi anume viziune, o viziune solidă, bine ancorată în tradiţie, totodată atentă, receptivă la nevoile prezentului care a făcut şi face posibilă, în vremuri nu uşoare, afirmarea importanţei şi rolului deosebit al Bisericii în Societate.  


Patriarhul României s-a născut în data de 22 iulie 1951, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, fiind al treilea copil în familia învățătorului Alexie și Stela Ciobotea.

În 12 septembrie 2007 Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales în funcția de Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Munteniei și Dobrogei, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române și Locțiitor al Tronului Cezareei Capadociei. Întronizarea Prefericitului Patriarh Daniel a avut loc duminică, 30 septembrie 2007, la Catedrala Patriarhală din București.

Foto credit: Robert Nicolae / Agenţia de ştiri Basilica

 

Comentarii Facebook


Știri recente