Paraclisul: De zece ani, baza duhovnicească pe care se construiește Catedrala Națională

Se împlinesc zece ani de când a fost sfințit Paraclisul Catedralei Naționale, practic, baza duhovnicească pe care se construiește acest vechi ideal al românilor. Cu program zilnic de rugăciune însoțit de nenumărate campanii filantropice și multe alte activități comunitatea este un adevărat centru ortodox în mijlocul Capitalei.

La sfințire, în 24 octombrie 2011, Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului (CMN) a fost dedicat „Învierii Domnului” pentru că în zonă cinci biserici au fost „omorâte” prin demolare sau „răstignite” prin translare, iar paraclisul anunță învierea lor odată cu ridicarea Catedralei Naționale.

Paraclisul este închinat și Maicii Domnului, dar și Sfântului Ioan Hrisostom, pentru că deține în patrimoniu o copie a Icoanei Prodromița și un fragment din moaștele ierarhului. Astfel, zilele de cinstire a Sfântului Ioan Hrisostom (13 noiembrie) și a Icoanei Maicii Domnului Prodromița (12 iulie) sunt hramuri secundare.

Paraclisul Catedralei Naționale atunci și acum. ©Basilica.ro

Comunitatea este coordonată de părinții arhimandriți Paisie Teodorescu, vicar patriarhal, Dionisie Constantin, consilier patriarhal coordonator, Ciprian Grădinaru, eclesiarh al paraclisului, precum și de preoții Ioan Dragomir, consilier patriarhal, și Codruț Toader, inspector eparhial.

În jurul slujitorilor, s-a format de-a lungul timpului o comunitate importantă de voluntari care organizează constant activități filantropice pe mai multe planuri.

Slujitorii paraclisului, de la stânga la dreapta: Diac. Cristian Copceag, Arhim. Dionisie Constantin, Arhim. Ciprian Grădinaru, Arhim. Paisie Teodorescu, Pr. Ioan Dragomir, Pr. Codruț Toader, Diac. Adrian Butuc. În centru, Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul. ©Basilica.ro / Mircea Florescu

Din echipa de voluntari a Paraclisului CMN fac parte mai mulți medici care au sprijinit în special campaniile dedicate persoanelor defavorizate din mediul rural precum „Sănătate pentru Sate”. Mii de persoane au beneficiat de sprijinul lor.

La o simplă trecere în revistă, putem menționa implicarea voluntarilor CMN în educația pentru sănătate a tinerilor, facilitarea de consultații și analize medicale gratuite, dotarea spitalelor cu aparatură medicală, dar și campanii de donare de sânge. Voluntarii s-au implicat și în lupta împotriva abandonului școlar, în sprijinirea persoanelor private de libertate și a familiilor lor, a vârstnicilor și copiilor instituționalizați.

Voluntarii CMN în acțiune. ©Basilica.ro

În perioada pandemiei, Voluntarii CMN au avut ample acțiuni de sprijinire a persoanelor aflate în dificultate, în izolare voluntară la domiciliu sau în situaţii dificile. Numai în timpul stării de urgență, ei au vizitat 28 localităţi de pe raza a 8 judeţe unde au oferit ajutoare de primă necesitate și materiale de protecție.

Pe lângă rugăciune și filantropie, comunitatea mare a micului paraclis se ocupă și de activități culturale. Grupul psaltic „Anastasis” al Paraclisului CMN este o școală de muzică pentru mulți tineri teologi. El susține programul liturgic, dar și numeroase concerte de muzică religioasă.

La hramurile paraclisului, sunt invitați numeroși artiști de muzică populară și nu numai. Anul acesta, într-un concert de sărbătoarea Prodromiței, Paula Seling a intonat pricesne dedicate Maicii Domnului alături de artiștii Beatrice Băndoiu, Gabriel Dumitru, Ana-Maria Pătrășcioiu, Nicu Mâță, Letiția Boroi Vișoiu.

O parte din Grupul „Anastasis” și Paula Seling. ©Basilica.ro / Mircea Florescu

Află mai multe despre Paraclisul CMN din interviurile noastre cu Părinții Paisie și Ciprian sau cu Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor.

Citește și: La Paraclisul Catedralei Naționale, oamenii bolnavi de cancer nu primesc doar sfaturi

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente