10 direcții în care activează constant voluntarii Paraclisului CMN

Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale desfășoară activități sociale constant în mai multe direcții. Unele s-au concretizat în adevărate campanii, altele au loc frecvent, sau izolat, toate desfășurate din dragoste de semeni (filantropia).

Cu prilejul Zilei Internaționale a Voluntarului, 5 decembrie 2018, vă prezentăm zece direcții în care activează constant voluntarii de la Paraclisul CMN:

  1. Educație medicală pentru copii și tineri

Campania de Prevenție și Educație pentru Sănătate este o extensie a Campaniei Sănătate pentru Sate desfășurată pe baza unui protocol semnat în 2015 între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății.

Au fost implicați mai mulți medici voluntari în cadrul zecilor de acțiuni de prevenție și educație, desfășurate în special în mediul rural, dar nu numai. Peste 10.000 elevi și preșcolari au beneficiat până în prezent de aceste activități.

În proiect au fost abordate mai multe domenii medicale: stomatologie, boli de nutriție și metabolism, psihiatrie/psihologie, recuperare medicală, igienă și sănătate publică.

  1. Consultații și analize medicale gratuite

De asistență medicală, consultații și analize gratuite au beneficiat peste 7.000 persoane din mediul rural în cadrul Campaniei „Sănătate pentru Sate”.

Pe lângă investigațiile EKG și de ecograf, beneficiarii au primit asistență medicală de la specialiști avizați în cardiologie, medicină internă, diabet și nutriție, gastroenterologie, dermato-venerice, recuperare medicală, chirurgie plastică, psihologie și medicină de familie.

  1. Lupta împotriva abandonului școlar

Voluntarii de la Paraclisul CMN s-au implicat și în lupta împotriva abandonului școlar prin Campania „Rămâneți în școală!

Voluntarii au sprijinit zeci de copii proveniți din familii cu posibilități materiale limitate pentru a nu abandona școala, sau pentru a-și desfășura în condiții optime activitățile de învățare.

Cu sprijinul unor sponsori au fost oferite de la ghiozdane, rechizite, îmbrăcăminte și încălțăminte, până la excursii și consiliere în cazul riscului de abandon școlar.

  1. Donare de sânge

Peste 20 tone de sânge au fost colectate până în prezent în acțiunile organizate de voluntarii CMN sub sloganul „Donează sânge, salvează o viață!”.

  1. Dotarea spitalelor cu aparatură medicală

20 dispozitive medicale de uz pediatric în valoare de 65.000 euro au fost donate în august unor unităţi medicale din ţară cu sprijinul voluntarilor de la Paraclisul CMN.

De asemenea, au existat acțiuni separate de donare de aparatură medicală, precum: un defibrilator pentru Centrul de îngrijiri paliative „Sf. Nectarie” din Capitală, 20 de aparate medicale pentru Institutul Oncologic București, dar și un agitator de trombocite pentru Centrul de Transfuzie al Spitalului Militar.

  1. Sprijin pentru familiile celor privați de libertate

Voluntarii se îngrijesc atât de cei privați de libertate, cât și de familiile lor. Au fost organizate Campanii de prevenție și educație pentru sănătate, manifestări artistice și religioase în penitenciare.

Un lucru semnificativ este faptul că în acest an au organizat în premieră de 1 iunie „Festivalul Copiilor la Penitenciarul Jilava”. Evenimentul a avut ca scop principal revederea și interacțiunea copiilor cu părinții lor privați de libertate.

  1. Evenimente sportive caritabile

Mai multe maratoane și semimaratoane cu scop caritabil au fost organizate de voluntarii CMN în colaborare cu Ro Club Maraton și Elite Running, în Parcul IOR din Capitală.

Pot fi menționate Semimaratonul „Goana după sănătate – Alerg și ajut un copil”, Semimaratonul „Run for Life 2018”.

  1. Sprijin pentru vârstnici

Numeroase vizite, daruri mai mici sau mai consistente, dar și spectacole artistice au fost oferite de voluntarii Paraclisului CMN în special vârstnicilor de la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”, dar nu numai.

În octombrie, Voluntarii CMN au celebrat ziua îngrijirii paliative împreună cu pacienții Centrului „Sfântul Nectarie”.

  1. Acțiuni dedicate copiilor instituționalizați

Persoanele care desfășoară activități de voluntariat la Paraclisul CMN nu i-au uitat nici pe cei mici, multe dintre acțiunile prezentate avându-i ca beneficiari.

În mod special, copiii de la Centrele de zi „Sfânta Muceniță Sofia” și „Justinian Patriarhul” din București se bucură de numeroase daruri din partea lor, dar și spectacole sau excursii.

45 copii din cadrul acestor centre de zi au beneficiat în 2017 de o excursie la Palatul Mogoșoaia, ca recompensă pentru rezultatele obținute la învățătură.

  1. Organizarea hramurilor la Paraclis și Catedrala Națională

Recent, voluntarii de la Paraclis au fost implicați în organizarea evenimentului istoric al sfințirii Catedralei Naționale.

Pe lângă organizarea hramurilor sau a diferitelor evenimente religioase importante la Paraclis și Catedrala Națională, voluntarii CMN vin mereu și în sprijinul pelerinilor la Sărbătoarea Sf. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.

Foto: arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente