O nouă întâlnire a Întâistătătorilor din Orientul Mijlociu va avea loc la Nicosia

Într-un efort de a soluționa problema eclezială din Ucraina, Întâistătătorii celor patru Biserici Ortodoxe Autocefale din Orientul Mijlociu se vor întâlni pentru a doua oară la Nicosia în viitorul apropiat.

Patriarhul Alexandriei a vorbit pentru prima dată despre situația din Ucraina într-un interviu oferit publicației grecești Ethnos și a anunțat că liderii Bisericilor Ortodoxe din Orientul Mijlociu se vor reîntâlni la Nicosia „foarte curând”.

„Cred că se poate găsi o soluție. Pur și simplu, să lăsăm fiecare dintre noi pe cele personale deoparte și să vedem mai presus de toate binele Bisericii”.

Patriarhii Teodor al Alexandriei, Ioan al Antiohiei, Teofil al Ierusalimului și Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului s-au întâlnit în urmă cu două luni în capitala Ciprului pentru a discuta modalitățile de asigurare a stabilității și de consolidare a prezenței creștine în Orientul Mijlociu prin intensificarea cooperării între Bisericile Ortodoxe locale.

Tot atunci, Patriarhii Antiohiei și Ierusalimului au făcut primii pași pentru rezolvarea diferendului privind Arhiepiscopia de Qatar, problemă care a dus la absența reprezentanților a patru Biserici Autocefale de la Sfântul și Marele Sinod în urmă cu trei ani.

În aprilie, a fost încurajată inițiativa Arhiepiscopului Ciprului de a media pe lângă celelalte Biserici surori în vederea identificării unei soluții pentru situația Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

„Arhiepiscopul Ciprului este un ierarh înțelept, are bunătate și iubește Biserica”, a subliniat Patriarhul Teodor.

În luna mai, Arhiepiscopul Hrisostom a avut o primă serie de întâlniri cu Patriarhii Serbiei și Bulgariei, precum și cu Arhiepiscopul Atenei.

„Arhiepiscopul Ciprului va încerca să-i ceară Sanctității Sale să fie mai întâi o întâlnire între Patriarhul Ecumenic și Patriarhul Moscovei, fiindcă pe cei doi Întâistătători îi leagă o prietenie profundă”, a mărturisit Patriarhul Alexandriei pentru publicația grecească.

După aceasta se dorește „o întâlnire informală a tuturor Întâistătătorilor”.

„Epoca noastră are atâtea probleme și nu ne putem permite să fim divizați”, a adăugat Patriarhul Teodor.

Foto credit: platinum-cy.com

Comentarii Facebook


Știri recente