Mitropolitul Varlaam este un părinte al limbii române

Sfântul Mitropolit Varlaam al Moldovei a fost cinstit la Catedrala Patriarhală. În ziua de prăznuire a Mitropolitului Varlaam, la 30 august 2013, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai Catedralei Patriarhale. Din soborul slujitor a făcut parte și părintele Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a vorbit celor prezenți despre viața și personalitatea Sfântului Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, pe care l-a numit părintele limbii române.

„Mitropolitul Varlaam este un sfânt părinte al Bisericii românești în întregimea ei, dar este și un părinte al neamului și un părinte al limbii române. S-a născut la sfârșitul secolului al XVI, în jurul anului 1590, în localitatea Borcești, din apropierea orașului Târgu Neamț și de foarte timpuriu a intrat ca novice la schitul lui Zosima vistiernicul în preajma căruia în anii aceia părinții cronicarului Grigorie Ureche au înălțat sfânta Mănăstire Secu în care se va închinovia și tânărul Vasile care la călugărie va primi numele Varlaam”, a precizat Preasfinția Sa.

„În 1643 a apărut celebra Cazanie sau Carte de învățătură românească, la praznicele împărătești, la Duminicile de peste an și la sfinți, o lucrarea foarte amplă – 1214 de pagini- care cuprinde 51 de omilii și 21 de predici și este prima tipăritură importantă în limba română care a jucat un rol extrem de important deoarece această cazanie a circulat în toate provinciile locuite de români cultivând limba și unitatea limbii românești. Această carte o oferă dar limbii românești, a mai spus Preasfinția Sa.

Sfântul Ierarh Varlaam a fost Mitropolitul Moldovei între anii 1632 și 1653, în timpul domnitorilor Alexandru Iliaș, Miron Barnovschi, Moise Movilă și Vasile Lupu.

Comentarii Facebook


Știri recente