Mitropolitul Rastislav al Cehiei și Slovaciei se va întâlni cu Papa Francisc săptămâna aceasta

Întâlnirea va avea loc în data de 11 mai, fiind prima întrevedere dintre Preafericitul Părinte Rastislav, ales conducător al Bisericii din Cehia şi Slovacia în ianuarie 2014, şi Papa Francisc, se menţionează într-un comunicat emis de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. 

În timpul vizitei sale la Roma, din perioada 9-12 mai, Mitropolitul Rastislav va oficia Sfânta Liturghie la mormântul Sfântului Chiril şi se va întâlni cu cardinalul Kurt Koch.

Sfinții Chiril și Metodie s-au născut la începutul secolului al IX-lea în Tesalonic într-o familie senatorială. Cei doi frați au devenit misionari creștini printre slavii din Moravia și Pannonia.

Prin munca lor asiduă, au influențat fundamental dezvoltarea culturală a acestor popoare, dobândind, ca urmare, titlul de „Apostolii slavilor”.

Biserica Ortodoxă a Ținuturilor Cehiei şi a Slovaciei

Biserica Ortodoxă din Ţinuturile Cehiei şi a Slovaciei este cea mai tânără Biserică Ortodoxă Autocefală. Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului a recunoscut autocefalia acestei Biserici în anul 1998.

Biserica Ortodoxă Română are în Cehia două biserici: una în Praga şi alta în Most, cea din urmă fiind sfinţită de Patriarhul Daniel. Acestea sunt o dovadă a bunelor relații dintre cele două Biserici Ortodoxe Autocefale.

Mitropolitul Rastislav

Primatul acesteia, Mitropolitul Rastislav (Ondrej) Gont, s-a născut în 25 ianuarie 1978 în Snina, Slovacia. După absolvirea școlii primare (1992) și a liceului (1996), a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Prešov (2002). Tema lucrării de diplomă a fost Taina morții.

În 7 septembrie 2003 a fost hirotonit diacon de Mitropolitul Nicolae al Cehiei și Slovaciei. Câteva zile mai târziu, în 21 septembrie 2003, a fost hirotonit preot în Catedrala Sf. Alexandru Nevski din Prešov.

În 6 octombrie 2012, la Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Komárno a fost tuns în monahism de  Episcopul Tihon de Komárno şi stareţul Mănăstirii, primind numele de Rastislav.

În 7 octombrie 2012 a fost ridicat la rangul de egumen. În 20 octombrie 2012 a fost ales Arhiepiscop de Prešov și al Slovaciei, iar în 18 noiembrie a fost hirotonit Arhiepiscop de Prešov în Catedrala Sf. Alexandru Nevski din Prešov.

În 11 ianuarie 2014 a fost ales în calitatea de conducător al Bisericii Ortodoxe din Cehia și Slovacia de Adunarea Generală a Bisericii Cehiei şi Slovaciei, iar în 9 februarie 2014 a fost întronizat.

PF Rastislav a participat, alături de alţi Primaţi de Biserici Ortodoxe, la lucrările Sfântului şi Marelui Sinod ce a avut loc în Creta în luna iunie 2016.

La scurt timp după prima sa vizită în România, la Sărbătoarea Sfântului Dimitrie 2017, Preafericitul Părinte Rastislav, Mitropolitul Bisericii Ortodoxe din Ţinuturile Cehe şi din Slovacia, a acordat un interviu Agenției de știri Basilica.

Preafericirea Sa a vorbit despre Biserica pe care o conduce și a abordat provocările cu care se confruntă creștinul în societatea modernă.

Interviul integral aici.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente