Sfințirea bisericii românești din Most

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a sfințit în această dimineață începând cu ora 09:30, ora României, biserica ortodoxă românească din localitatea cehă Most, împreună cu Preafericitul Părinte Mitropolit Krystoph al Bisericii Ortodoxe din Cehia și Slovacia. Din soborul de ierarhi au mai făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos și Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, fiind înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

După oficierea slujbei Preasfințitul Părinte Episcop-vicar patriarhal Ciprian Câmpineanul a citit hrisovul de sfințire.

În continuare, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, după cum informează Radio TRINITAS, a ținut un cuvânt prin care a evidențiat, printre altele, faptul că toți credincioșii pot intra în Sfântul Altar în această zi de sărbătoare.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu s-a terminat această sfințire a bisericii eroilor români care s-au jertfit pentru eliberarea Cehiei și Slovaciei. Așa cum prevede tradiția noastră toți credincioșii ortodocși, bărbați și femei, pot astăzi până la miezul nopții intra în această biserică în Sfântul Altar unde vor săruta Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfânta Masă și vor cere ca Hristos Domnul să sfințească viața lor așa cum a sfințit această biserică”.

La slujba de sfințire au participat Daniela Gâtman, Ambasadorul României la Praga, Eugen Tomac, Secretar de stat pentru Departamentul Românilor de Pretutindeni, Adrian Lemeni, Secretar de stat pentru Culte, gen. lt. Ion Oprișor, Secretar CSAT în cadrul Administrației Prezidențiale, primarul orașului Most, alte oficialități cehe, dar și zeci de români ortodocși din Cehia.

Biserica din localitatea cehă Most a fost ridicată în memoria celor peste 66 000 de ostași români care au luptat pentru eliberarea Cehoslovaciei, de sub ocupația nazistă, în cel de-al Doilea Război Mondial.

Comentarii Facebook


Știri recente