La München are loc o conferinţă despre contribuția Ortodoxiei românești la identitatea creștină a Europei

La Institutul de Teologie Ortodoxă al Universității din München se desfăşoară în perioada 22-23 noiembrie 2018 conferinţa: Teologie ortodoxă în context european. Contribuția Ortodoxiei românești la  identitatea creștină a Europei și la dialogul intercreștin.

Evenimentul este organizat de pr. prof. dr. Daniel Benga în cooperare cu Institutul de Teologie Ortodoxă din München în contextul Anului Omagial al unității de credință și de neam și al Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.

„Am stabilit această conferință, în zilele de 22-23 noiembrie 2018, cu câteva zile înainte de importantele manifestări de la București de la sfârșitul lunii noiembrie 2018, pentru a putea celebra și noi în diaspora marele jubileu al acestui an în imediată apropiere față de marile evenimente din țară”, a declarat pentru Agenţia de ştiri Basilica Pr. Prof Daniel Benga de la Institutul de Teologie Ortodoxă din München.

Prelegerile susținute cu acest prilej vor fi publicate într-un volum special al revistei Orthodoxes Forum, editată chiar de Institutul Ortodox din München.

„La conferința internațională de la München, care dorește să evalueze și să facă cunoscut spațiului universitar și eclezial german elemente fundamentale ale istoriei, teologiei și spiritualității ortodoxe românești și darurile pe care aceasta le-a oferit și le poate oferi Europei de astăzi, au confirmat participarea teologi ortodocși români, precum și teologi occidentali ortodocși, catolici și protestanți, cunoscători ai teologiei și ai spiritualității românești”, a precizat Pr. Daniel Benga.

La eveniment participă Mitropolitul Serafim al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, Episcopul Vicar Sofian Braşoveanul, Pr. Prof. Mihail Săsăujan, Prof. Viorel Ioniţă etc.

Ortodoxia românească – punte de legătură între Orient şi Occident

Cu acest prilej, Părintele Patriarh Daniel a adresat mesajul intitulat „Ortodoxia românească – punte de legătură între Orient şi Occident”.

Mesajul Părintelui Patriarh a fost citit de Pr. Mihail Săsăujan.

În cuvântul său, Părintele Patriarh Daniel a evidențiat că „Europa de astăzi are mare nevoie de coexistenţă paşnică și armonie între diferitele popoare și între identitățile etnice, religioase și culturale care o compun”.

Apreciem în mod deosebit faptul că la conferința internațională de la München, care dorește să evalueze și să prezinte spațiului universitar și eclezial german elemente fundamentale ale istoriei, teologiei și spiritualității ortodoxe românești.

Institutul de Teologie Ortodoxă

Teologia ortodoxă la Universitatea Ludwig-Maximilian din München are o vechime de mai bine de 20 ani.

„Departamentul pentru teologie ortodoxă” este continuarea şi dezvoltarea firească a Catedrei respective a Institutului de teologie ortodoxă înfiinţate în anul 1984.

Departamentul a luat fiinţă prin decizia Senatului academic al Universităţii München din luna iulie a anului 1994; din semestrul de iarnă 1995/1996 există la mai sus-numita universitate posibilitatea unui studiu complet de teologie ortodoxă, o prezenţă care până în momentul acela lipsea în întreg spaţiul occidental în cadrul unei universităţi de stat.

Prin aceasta la Universitatea din München sunt reprezentate teologic toate cele trei mari biserici creştine.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente