În Deșertul Iudeei s-au descoperit fragmente de pergament cu textele profeților Zaharia și Naum

Autoritatea pentru Antichități din Israel (IAA) a descoperit în mai multe peșteri din deșert 80 de noi fragmente de pergament cu texte ale profeților Zaharia și Naum.

Marcello Fidanzio, directorul Institutului Arheologic și Cultural al Locurilor Biblice din Lugano a declarat pentru Vatican News că este prima descoperire notabilă de la marile săpături din anii 1940 și 1950, care au scos la lumină Manuscrisele de la Marea Moartă, descoperit la Qumran și în Deșertul Iudeei.

El a mai precizat că textele sunt foarte asemănătoare cu textul de referință al cărților acestor profeți din Vechiul Testament.

Sunt scrise în principal în greacă, doar numele lui Dumnezeu fiind scris în paleo-ebraica din perioada Primului Templu (înainte de 586 î.Hr.). Aceasta indică „un mare respect pentru numele de nerostit al lui Dumnezeu”, au precizat experții.

Fragmentele fac parte dintr-un sul care aparținea rebelilor evrei, conduși de Simon Bar Kokhba, care s-au ascuns în peșteri după o revoltă eșuată împotriva stăpânirii romane între anii 132 și 136 d.Hr.

Descoperirea a fost făcută într-o incintă montană greu accesibilă, cunoscută sub numele de Peștera Groazei, care se află la aproximativ 40 km sud de Ierusalim. A dobândit acest nume după ce au fost găsite acolo 40 de schelete umane în timpul săpăturilor din anii 1960.

Arheologii presupun că erau rămășițele bărbaților, femeilor și copiilor care au fugit în peșteră pentru a scăpa de romani, dar au murit acolo de foame și de sete. Ei au adus cu ei ustensile de gătit, obiecte personale, documente și texte biblice.

Foto credit: Israel Antiquities Authority

Arheologii israelieni au mai dezgropat un depozit de monede rare din aceeași perioadă, un schelet de copil vechi de 6.000 de ani și un coș mare țesut vechi de aproximativ 10.500 de ani, cel mai vechi coș intact din lume.

Autoritatea pentru Antichități din Israel a cartografiat 600 de peșteri folosind drone și tehnologii avansate de sondare. Alte 20 de peșteri ar putea conține artefacte importante.

Foto credit: Israel Antiquities Authority 

Comentarii Facebook


Știri recente