Iconografie si artă pe înțelesul elevilor

Marți, 25 februarie, a fost prilej de întâlnire între elevi și preotul paroh Petru Berbentia, pentru că de la prima oră de curs, elevii clasei a VIII-a C au venit în biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel – Govândari” pentru a afla mai multe informații despre iconografia bizantină, după cum ne-a transmis Darius Herea. Momentul a fost prilejut de faptul că în programa școlară era prevăzută o temă cu un titlu deja consacrat: „Icoana-fereastră spre cer!” Ora de Religie a debutat cu rostirea rugăciunii „Împărate ceresc” de către toți elevii profesoarei Diana Rațiu, care a și deschis lecția, explicând sintetic tema.

În continuare părintele Petru Berbentia a oferit explicații ample și a arătat la fața locului ce înseamnă pictura iconografică, existentă în Biserica Ortodoxă, în comparație cu tablourile religioase ce sunt prezente în multe biserici din Europa de Vest dar și pe tarabele multor comercianți. Părintele Berbentia a exemplificat ordinea așezării icoanelor murale sau de pe iconostas, vorbind copiilor și despre erminia picturii bizantine sau „Manualul zugravului”, despre regulile pe care ieromonahul Dionisie din Furna născut în jurul anului 1670 în Grecia centrală, le-a stabilit pentru cei ce vor să împodobească corect din punct de vedere teologic dar și artistic o biserică. După explicațiile primite, copii prezenți au pus întrebări și au primit răspunsuri lămuritoare.

„Sunt mulți ani de când elevii școlilor din Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel – Govândari” din Microraionul III al reședinței de județ, au ajuns la concluzia că acest locaș de cult este un adevărat „laborator” pentru orele de religie ce sunt cuprinse în programa școlară. Tocmai de aceea, extrem de multe activități ale profesorilor Diana Rațiu și Ilie Bădescu de la Școala Gimnazială nr. 7, dar și acțiuni ale învățătoarelor și elevilor de la Școala Gimnazială nr. 9 se desfășoară aici Nădăjduim, ca de fiecare dată, că aceste lecții vor continua în biserica noastră și suntem convinși că profesorii de religie cu care colaborăm sunt dedicați misiunii ce și-au asumat-o”, a precizat părintele protopop Petru Berbentia.

Comentarii Facebook


Știri recente