Biserica și Armata apără trupul și sufletul neamului: Colaborare între Mănăstirea Putna și Statul Major al Forțelor Terestre

„Dorim să onorăm moștenirea lăsată de Ștefan cel Mare și Sfânt și să întărim legătura dintre Armată și Biserică, promovând valorile și obiectivele comune. Dau un singur exemplu, cel de apărare a trupului și sufletului neamului”, a spus marți, la Mănăstirea Putna, General-locotenent Ciprian Marin, Șeful Statului Major al Forțelor Terestre.

Reprezentantul Armatei a participat la Sfânta Liturghie oficiată la 520 de ani de la mutarea la cele veșnice a Sf. Domnitor Ștefan cel Mare, la finalul căreia a semnat, din partea Statului Major al Forțelor Terestre, un protocol de colaborare cu Mănăstirea Putna.

„Sfântul Voievod Ștefan cel Mare nu a fost doar un mare comandant, nu a fost doar un lider militar de excepție, ci un susținător fervent al credinței și al eforturilor românilor – spirituale, în primul rând. Numele său a însuflețit românii în toate momentele de răscruce ale istoriei și a unit românii de pretutindeni”, a spus General-locotenent Ciprian Marin.

„Ce dovadă mai bună decât faptul că suntem acum împreună la căpătâiul acestuia 520 de ani mai târziu de la trecerea sa la cele veșnice. Aceasta este o mărturie clară de recunoaștere a moștenirii pe care ne-a lăsat-o. O moștenire durabilă, care continuă să ne inspire și astăzi.”

„Voievodul Ștefan cel Mare a fost unul dintre cei care au marcat și această importantă legătură dintre Biserică și Armată. Prin faptele sale ne-a lăsat o moștenire pe care trebuie să o ducem mai departe: apărarea neamului și credinței străbune”, a adăugat Șeful Statului Major al Forțelor Terestre.

„Cooperarea dintre cele două instituții, Armată și Biserică, rămâne la fel de relevantă și astăzi. În fața provocărilor și nu numai, solidaritatea și coeziunea sunt absolut necesare. O armată puternică se definește nu numai prin militari bine pregătiți în știința militară, ci și sufletește și moral.”

Biserica și Armata, de strajă la hotarele văzute și nevăzute ale neamului

Obiectul protocolului îl constituie crearea cadrului de colaborare extins în vederea organizării de activități culturale comune, aniversarea sau comemorarea evenimentelor cu semnificație deosebită în viața și istoria poporului român, precum și organizarea de manifestări și ceremonii în scopul educării personalului militar și civil și în special a tinerei generații, în spiritul respectului față de tradițiile militare și religioase românești.

Arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, a menționat că protocolul a primit binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

„Biserica și Armata sunt ca două mâini care țin într-o adâncă îmbrățișare sufletul neamului nostru românesc. Prin urmare, suntem datori să menținem vie flacăra credinței și căldura nădejdii din acest popor mult încercat. Biserica și Armata au rămas acelea care fac de strajă la hotarele văzute și nevăzute ale acestui neam”, a spus părintele stareț.

„Dacă vrem ca în acest popor, în inimile copiilor noștri, a fiilor și fiicelor, să rămână adânc înrădăcinate valorile naționale, morale și mai ales duhovnicești, dacă vrem ca să nu răsune străin în urechile noastre cuvinte ca mamă și patrie, atunci trebuie să fim uniți în a păzi acest cuvânt: Acasă! Suntem acasă, căci Dumnezeu așa ne-a așezat aici, acasă.”

„Nădăjduim că această legătură de frățietate pe care o pecetluim astăzi, prin semnarea acestui protocol aici, la Mănăstirea Putna, în ziua de pomenire a slăvitului Voievod Ștefan, lângă mormântul său, pe altarul conștiinței neamului nostru românesc, să rămână peste veacuri prilej de pioasă aducere aminte și bărbătească inspirație pentru toți fiii neamului nostru, pentru urmașii, urmașilor noștri, în vecii vecilor”, a încheiat Arhim. Melchisedec Velnic.


După liturghia de hram, în incinta mănăstirii a avut loc un ceremonial militar deosebit, care a inclus depunere de coroane de flori la mormântul sfântului domnitor, un exercițiu militar de tip drill-team și defilarea mai multor instituții și structuri militare.

Foto credit: Mănăstirea Putna

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente