Absolvenții Facultății de Teologie din București au depus jurământul de credință: Alegeți munca grea, dar cinstită

Promoția 2024 a Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București a depus luni jurământul de credință în Aula Magna a Palatului Patriarhiei.

„Alegeți mereu adevărul în locul neadevărului și demnitatea în detrimentul servilismului interesat. Alegeți munca grea, dar cinstită, în locul oportunismului și a fugii după câștig imediat”, le-a transmis pr. Cosmin Pricop, decanul instituției de învățământ teologic.

„Nu pot decât să nădăjduiesc și să mă rog la Dumnezeu ca toate alegerile pe care le-ați făcut și le veți face să fie cele care conduc la o casă și la o viață cu temelia pe stâncă, iar nu pe nisip.

„Nu încercați niciodată să păreți altceva decât sunteți, pentru că mai devreme sau mai târziu ceilalți vor realiza cine sunteți de fapt. Nu alergați după false titluri de glorie și nu vă decorați cu merite discutabile”.

Părintele decan le-a vorbit absolvenților despre imperativul bunătății și despre curajul de a învăța de la cei mai buni.

„Alegeți să fiți buni, pentru că lumea poate fi considerabil mai bună cu un minim de efort: un zâmbet, un salut, o vorbă bună, antidoturi la îndemână pentru lipsa bunului simț pe care o întâlnim peste tot. Aveți curajul și puterea să învățați de la cei mai buni dintre dumneavoastră și, mai mult decât toate cele spuse, nu uitați niciodată de Dumnezeu!”

„Nu pentru că sunteți absolvenți de teologie, ci pentru că sperăm, toți cei care am contribuit la formarea dumneavoastră în facultate, că dincolo de cursuri, seminare, lucrări, examene și note, v-am învățat cât am putut despre lucrarea și rânduiala lui Dumnezeu în lume și în viețile tuturor. Luați în primul rând asta cu dumneavoastră și construiți-vă casa, adică viața, pe cea mai sigură temelie, care este Dumnezeu. Va fi mult mai trainică și vă va împlini!”, a adăugat la final.

Cuvântul, decanului Facultății de Teologie din București a fost precedat de alocuțiunea prorectorului Universității din București, prof. Laura Comănescu.

„Ați absolvit o facultate deosebită, care v-a format ca oameni și care are un corp profesoral de mare valoare. Pot spune cu mândrie că ați absolvit cea mai bună Facultate de Teologie din țară. Peste tot pe unde veți merge, indiferent de drumul dumneavoastră în viață, să fiți mândri că sunteți absolvenți ai acestei instituții”, le-a transmis prorectorul Universității din București.

De asemenea, un cuvânt de mulțumire a adresat și absolventul Răducu Virgil Gheorghe, șeful de an al studenților de la specializarea Teologie Ortodoxă și reprezentantul studenților.

La final, după ceremonia de depunere a jurământului de credință, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a adresat acestora un cuvânt de binecuvântare, în care a afirmat că „Biserica așteaptă ca tinerii absolvenți să fie purtători de speranță acolo unde dezorientarea și deznădejdea domină sufletul”.

Ulterior, Patriarhul României le-a oferit șefilor de an și de promoție de la fiecare specializare plachete și medalii.

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru


Știri recente