Sfinții ne țin în brațe: Ierarh grec se alătură Mitropolitului Teofan la sfințirea picturii unei biserici din Botoșani

Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei și Mitropolitul Atanasie de Sisaniou și Siatistis (Biserica Greciei) au sfințit duminică pictura bisericii parohiale „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” II din municipiul Botoșani.

După slujba de Sfințire prin stropire cu apă sfințită și ungere cu Sfântul și Marele Mir, mitropoliții au oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de clerici din Arhiepiscopia Iașilor și în prezența oficialităților locale și a numeroși credincioși.

„Sfinții sunt martorii lui Hristos, cei credincioși, după cum spune Apocalipsa. Așadar, un sfânt este omul care are chiriaș în el pe Dumnezeu, este cel care cu alegerea sa, voința sa și cu lupta pe care o duce în mod liber, a devenit receptor al harului lui Dumnezeu”, a spus Mitropolitul Atanasie de Sisaniou și Siatistis în cuvântul de învățătură.

„S-a umplut de har și de energiile necreate ale lui Dumnezeu și a devenit el însuși lumină, vas al harului, având în el înscăunat pe Dumnezeu. Să nu ne fie frică de drum, să nu ne fie rușine de această atitudine de viață, să nu fim lași în fața amplorii angajamentului, să nu ne fie frică de dificultăți, să nu obosim în lupta noastră!”

„Raiul ne așteaptă, Maica Domnului ne zâmbește, sfinții sunt lângă noi, cu noi, ne țin de mână, ne țin în brațe. Un sfânt al vremurilor noastre care este încă în viață a spus: Nu îți fie frică să trăiești așa cum vrea Dumnezeu!” a mai spus ierarhul grec.

La final, Părintele Mitropolit Teofan a vorbit despre importanța cinstirii icoanelor.

„Sfintele icoane își au în primul rând fundament în marele Adevăr și Taina Întrupării Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, arătând prin aceasta, prin prezența icoanelor, că întruparea Fiului lui Dumnezeu nu este o închipuire, ci este un fapt real în cel mai înalt și adânc grad”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Teofan.

 

„În al doilea rând, cinstim cu evlavie sfintele icoane pentru că așezarea la rugăciune în fața acestora face ca mintea închinătorului să se ducă la persoana care este zugrăvită”, a continuat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

„Așezându-ne cu evlavie în fața sfintelor icoane din biserici sau din casele noastre, noi avem în față chipul sfântului sau chipul Domnului nostru Iisus Hristos sau chipul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și gândul nostru. Evlavia noastră se duce către Dumnezeu, către Maica Domnului și către sfinții săi.”

Pentru efortul depus la înfrumusețarea bisericii cu pictură neobizantină, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei l-a hirotesit iconom stavrofor pe Părintele Paroh Mihail Ulman.

Cei implicați în pictarea bisericii au primit din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei ordine și distincții de vrednicie.

Mitropolitul Teofan i-a acordat rangul de Iconom stavrofor Părintelui Mihail Ulman, parohul de la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” II din Botoșani. La liturghia de duminică, 30 iunie 2024, mitropolitul român a slujit împreună cu un mitropolit grec. Foto: Doxologia.ro / Mihail Vrăjitoru

Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” II din municipiul Botoșani a fost înființată în 2007, odată cu darea în folosință a locuințelor din noul cartier ANL „Cișmea”. În 2009, Mitropolitul Teofan a pus piatra de temelie. Biserica a fost construită de ctitorii Petru și Minodora Berișteanu și sfințită, în 2013, Părintele Mitropolit Teofan.

Foto credit: Doxologia.ro / Mihail Vrăjitoru

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente