Clericii din Arhiepiscopia Bucureștilor au discutat despre pastorația bolnavilor, la Palatul Patriarhiei

Clericii din Arhiepiscopia Bucureștilor au discutat luni la Palatul Patriarhiei despre pastorația persoanelor aflate în suferință.

Manifestarea, prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a reunit medici, specialiști și clerici.

Alături de Patriarhul României, la manifestare au participat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop vicar Patriarhal, și Preasfințitul Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În cuvântul de deschidere, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre aspectele pastorației bolnavilor, fundamentată pe conlucrarea cu Dumnezeu.

Cuvântul integral poate fi citit aici.

Primul referat, intitulat „Scurt ghid conversațional în asistența bolnavului terminal”, a fost prezentat de preotul medic Bogdan Chiorean, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca.

„Chiar dacă în fața suferinței simțim nevoia să mângâiem prin cuvânt, de cele mai multe ori tăcerea însoțită de o strângere fermă de mână pot fi mai utile. Pacientul terminal este cel mai adesea imobilizat, iar asta îl face un foarte fin observator. La patul acestor bolnavi, nevoia de Om/om e la fel de mare ca la scăldătoarea Vitezda”, a spus pr. Bogdan Chiorean.

Pr. Bogdan Chiorean. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

În continuare, pr. Tudor Gheorghe de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București a prezentat referatul intitulat „Aspecte pastorale, medicale, social-filantropice și duhovnicești privind tratarea bolilor psihice”, în care a descris rolul preotului de caritate în pastorația celor aflați în suferință.

„Preotul și medicul psihiatru au misiunea de a trata și vindeca bolnavul psihic, cu credința în ajutorul lui Dumnezeu; preotul are sarcina de a îndrepta bolnavul spre smerenie și răbdare în boală”, a spus pr. Tudor Gheorghe.

Pr. Tudor Gheorghe. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Un rol important al preotului de caritate este și acela de a ajuta familia bolnavului psihic prin consiliere duhovnicească, rugăciune, sprijin filantropic după putere, informare privind formele de asistență socială și pensionare pe caz de boală și a acorda tot sprijinul pentru a beneficia de drepturile prevăzute în legislație care îmbunătățesc calitatea vieții pacientului cu boală psihică”, a adăugat clericul.

Ultimul referat a fost susținut de pr. Nicolae Dima de la Parohia „Sfântul Nicolae” – Dintr-o zi din Capitală, care a vorbit din experiență proprie despre pedagogia suferinței.

 „Printre primele lucruri pe care le înveți în această școală intensivă a durerii este să nu privești înapoi. La fel de nefericit ești și când privești spre viitor, când dominantă devine frica pentru ce s-ar putea să urmeze. Din trecut vine peste noi vinovăția, iar din viitor spaima. Omul credincios care trece prin durere înțelege că prezentul este momentul care contează. Prezentul este momentul faptelor credinței”.

Pr. Nicolae Dima. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

În încheiere, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a mulțumit vorbitorilor și a remarcat faptul că referatele „se completează reciproc și sunt de o varietate destul de mare”, întrucât „există nenumărate exemple de încercare și suferință”.

„Transformarea suferinței prin credință în speranță este scară de înviere, este simțirea cum Hristos ridică pe fiica lui Air, pe fiul văduvei din Nain la viață, așa se face tainic și cu cei pe care îi ridică din boală”, a adăugat la final Patriarhul României.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Știri recente