Moaștele Sfinților Sila, Paisie și Natan vor fi duse la hramul Catedralei Episcopale din Vârșeț: Program

Moaștele Sfinților Sila, Paisie și Natan vor fi duse la hramul Catedralei Episcopale „Înălțarea Domnului” din Vârșeț, Serbia. Programul manifestărilor include și un concert de cântări bisericești.

Racla cu cinstitele moaște ale Sfinților Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei va fi așezată spre închinare în data de 12 iunie la ora 16:00, după care va fi oficiată slujba Privegherii.

De Înălțarea Domnului va fi săvârțită Sfânta Liturghie de un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Slujba va fi urmată de pomenirea eroilor neamului și a ctitorilor Catedralei din Vârșeț a Episcopiei Daciei Felix.

De la ora 18:00 va avea loc un concert cu cântări religioase din perioada post pascală. Vor concerta: Corul Academic „Byzantion”, Corul „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului și Corul Parohiei Micălaca Veche II, Arhiepiscopia Aradului. Intrarea este liberă.

Catedrala Ortodoxă Română „Înălțarea Domnului” din Vârșeț a fost construită în perioada 1911-1913, la inițiativa protopopului Traian Oprea şi a avocatului Petru Zepeneag. Catedrala a fost realizată, în stil baroc bizantin, de arhitectul Dimitrie Boitor, după planul Catedralei Ortodoxe Române din Sibiu, pictura fiind realizată de Virgil Simionescu din Lugoj.

Catedrala din Vârșeț a fost sfinţită în data de 23 mai/5 iunie 1913, de sărbătoarea Înălţării Domnului, de către Patriarhul Miron Cristea, pe atunci Episcopul de Caransebeş.

Foto credit: Episcopia Europei de Nord


Știri recente