Pelerinajul istoric, la final. Arhiepiscopia Bucureștilor mulțumește celor ce au susținut evenimentul

Pelerinajul istoric cu moaștele Sfântului Dimitrie în Arhiepiscopia Bucureștilor se încheie duminică seara, la Biserica „Sfânta Vineri” – Drumul Taberei.

Ultima zi a evenimentului a fost dedicată bisericilor din Sectorul 6 al capitalei. După ce au fost vizitate Parohiile Cotroceni și Militari 2, cinstitele moaște și delegația condusă de PS Timotei Prahoveanul au ajuns la Biserica Brâncuși, Paraclis patriarhal, unde s-a oficiat Sfânta Liturghie.

La Biserica „Acoperământul Maicii Domnului și Sfântul Ioan Rusul” – Brâncuși, copiii au întâmpinat procesiunea având în mâini icoane pictate de ei la ateliere organizate de parohie.

În cadrul predicii, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a subliniat că nu ambițiile sau favorurile ne ajută în mod real în viață, ci „faptele, inima, gândul curat și smerit”.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

După slujbă, Preotul paroh Costel Burlacu, Vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor și-a exprimat emoția de a primi pentru prima dată cinstitele moaște în biserica pe care a ctitorit-o din temelie. De asemenea, a adresat mulțumiri tuturor celor cu care a colaborat în organizarea pelerinajului.

„Sfântul Dimitrie cel Nou, alături de Sfântul Ioan Rusul (ocrotitorul parohiei, n. red.), sunt doi sfinți cărora le sunt și personal îndatorat. Le mulțumesc că au presărat în drumul vieții mele realizări și m-au ajutat să trec multe obstacole”.

Mulțumiri celor ce au făcut posibil pelerinajul istoric

În continuare, Preotul Costel Burlacu a adresat mulțumiri Patriarhului Daniel pentru că i-a acordat privilegiul de a participa, în toate protoieriile, la pelerinajul istoric care, potrivit sfinției sale, „a revigorat duhovnicește” întreaga eparhie.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Aș vrea să aduc mulțumiri tuturor celor care s-au implicat. În primul rând, preoților și credincioșilor, cei care s-au străduit să primească pe Sfântul Dimitrie, așa cum de fiecare dată am spus – să se pregătească ca pentru o sfințire”.

De asemeni, aducem mulțumiri autorităților locale din Ilfov, Prahova și cele 6 sectoare, a spus vicarul eparhial, evidențiind Jandarmeria Română „pentru implicarea și dăruirea arătate împreună cu Poliția națională și cu Poliția locală din fiecare localitate pe unde am trecut”.

„Pentru că astăzi se încheie pelerinajul, se cuvine să le mulțumim și să-l rugăm pe Sfântul Dimitrie să-i răsplătească pentru râvna, dragostea și implicarea de fiecare dată când a fost nevoie”.

Preotul Costel Burlacu a mulțumit totodată Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, pe care l-a numit „un prieten apropiat” al Bisericii Brâncuși.

În continuare, au fost vizitate Parohia Militari 1, Mănăstirea Chiajna, Parohia Belvedere. Seara de pelerinaj se încheie cu oficierea Sfântului Maslu la Biserica „Sfânta Vineri” – Drumul Taberei.

Mai multe imagini de la eveniment vor fi disponibile în curând, în secțiunea Galerii Foto.


Pelerinajul cu moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, în toate protoieriile din Arhiepiscopia Bucureștilor este organizat în contextul împlinirii a 250 de ani de la aducerea moaștelor sale la București.

Acest eveniment istoric a fost înscris în Calendarul Ortodox, cu pomenire în data de 13 iulie, iar prima lui sărbătorire va avea loc anul acesta, când la Catedrala Patriarhală din București este prevăzut un program liturgic special și o procesiune cu moaștele sfântului.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Știri recente