Pastorala PS Macarie: În cei sărmani și izgoniți îi vedem pe Fecioara Maică, purtându-și Pruncul, și pe Dreptul Iosif

„În cei sărmani și izgoniți, în cei declasați și alungați, îi vedem pe Fecioara Maică, purtându-și pe brațe Pruncul, și pe Bătrânul Drept Iosif, alungați de nebunia lui Irod”, spune Preasfințitul Părinte Macarie în scrisoarea pastorală de Praznicul Nașterii Domnului.

Nașterea Domnului, explică Episcopul Europei de Nord, „marchează o radicală răsturnare a ierarhiilor și valorilor umanității căzute, a cărei existență gravitează în jurul puterii, grandorii și plăcerii”.

„Dar noi, creștinii, știm că acest aparent inexpugnabil turn al mândriei omenești a fost zguduit definitiv prin Nașterea Domnului”.

„În pofida triumfului aparent zilnic al celui rău în lume, știm că axa duhovnicească a lumii a fost răsturnată. Și de două mii de ani încoace, de fiecare dată când vedem cerul înstelat, ne aducem aminte de noaptea sfântă și blândă a Nașterii Mântuitorului”.

„Noi nu ar trebui să prețuim ce prețuiește lumea, nu adoptăm ierarhiile ei și nu urmărim scopurile ei. În ceea ce lumea numește emancipare și progres, vedem robie spirituală și compromitere a inocenței. În ceea ce lumea numește eficiență și prosperitate, vedem idolatrie și exploatare”, a mai spus ierarhul.

„Prin iubire frățească înțelegem iubirea dreasă cu sare duhovnicească, iubirea aproapelui întru Hristos. Să iubim cu aceeași iubire jertfelnică pe care a manifestat-o El și să arătăm acest lucru soțului sau soției noastre, copiilor, părinților, prietenilor noștri, dar și celor înstrăinați și singuri, uitați de lume și de propria lor familie”, a adăugat Episcopul Europei de Nord la final.

Textul integral al Pastoralei de Crăciun de anul acesta poate fi lecturat aici.

Foto credit: Episcopia Europei de Nord

Comentarii Facebook


Știri recente