Eparhia Romanului și Bacăului a lansat proiectul dedicat Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor (2024)

Sectorul Social – Filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a definitivat proiectul eparhial dedicat Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română. Acesta va fi derulat pe parcursul anului viitor, cu o componentă social-medicală și una educațional-culturală.

Proiectul, intitulat „Bolnav am fost și M-ați cercetat” (Matei 25, 36), a fost aprobat miercuri, la întrunirea Permanenței Centrului eparhial de la Roman, organizată sub patronajul Sfinților Doctori fără de arginți Cosma și Damian.

La elaborarea proiectului a stat o amplă argumentație teologică, dar și o cercetare sociologică realizată printr-un chestionar la care au răspuns preoții din eparhie și profesioniștii în asistență socială din cadrul ONG-urilor eparhiale.

Scopul proiectului este de a evalua nevoile şi de a derula activități în sprijinul bolnavilor prin organizațiile parohiale și eparhiale din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. Fiecare parohie va dezvolta cel puțin un tip activitate sau un serviciu socio-medical care să răspundă la nevoile identificate.

„Pentru servicii nelicențiate, o parohie poate utiliza resursele umane proprii și voluntari, dar pentru servicii licențiate va fi nevoie de personal specializat conform organigramei din domeniul respectiv (HG 867/2015)”, explică Părintele Ilarion Mâță, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic. „Pentru plata acestor salarii legea subvențiilor poate acoperi aceste costuri, sau un protocol cu consiliul local sau județean.”

Calendarul proiectului include realizarea de parteneriate cu spitale și clinici, meditații gratuite, competiții sportive, tabere și burse pentru copiii cu boli rare sau cu dizabilități, publicarea de poezii scrise de copii bolnavi, sesiuni de educație pentru sănătate și de informare pentru prevenirea adicțiilor.


Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis, în ședința de lucru din 9 februarie 2023, declararea anului 2024 ca Anul Omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginți în Patriarhia Română.

Foto credit: Freepik

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente