Cum arăta Mormântul Domnului în primele secole creștine: Săpături arheologice ale Universității Sapienza din Roma

O echipă a Departamentului de Arheologie al Universității Sapienza din Roma a investigat luna trecută amenajarea paleocreștină a zonei din jurul Sfântului Mormânt al Domnului de la Ierusalim.

Echipa a săpat în fața ediculului care adăpostește Sfântul Mormânt, dezvăluind două trepte de marmură albă în fața cărora se întindea, la începutul erei creștine, o podea de lespezi, ale căror urme au fost găsite în mortarul de preparare.

Această podea se continua pe o distanță de aproximativ 6 metri spre est, până când se alătura unui plan de blocuri mari de piatră albă, bine netezite, dispuse pe direcția nord-sud.

Această dispunere reprezintă aspectul final al Rotondei la sfârșitul secolului al IV-lea, după cum a fost datat de tezaurul de monede găsit sub pardoseala de plăci din piatră. Cele mai „recente” monede sunt emise de Împăratul Valens (364-378).

În perioada 20-27 iulie 2023, o echipă de la Universitatea Sapienza din Roma a investigat cum arăta amenajarea de la Mormântul Domnului în primele secole creștine. Foto: Universitatea Sapienza

Restaurarea pardoselii din interiorul ediculului a permis curățarea arheologică sub dale. În Capela Îngerului, o podea din plăci de marmură gri se sprijinea direct pe peretele de stâncă. În ceea ce privește lespedea de marmură, a rămas foarte puțin sub soclul actualului Edicul.

S-au mai găsit fragmente de zid cu orientarea nord-sud. Acesta trebuie să fi format bazele incintelor liturgice menționate de Pelerina Egeria la sfârșitul secolului al IV-lea.

Puțin mai spre centru, tăieturi în stâncă marchează poziția micului altar care susținea o parte din piatra de închidere a mormântului.

Între Capela Îngerului și Sf. Mormânt, prelucrarea rocii și puținele rămășițe de placare a pereților de marmură permit reconstituirea configurației deschiderii camerei. Aceasta avea o mică absidă spre capela propriu-zisă.

Echipa a fost condusă de Prof. Francesca Romana Stasolla. Săpăturile au fost realizate timp de șapte zile și șapte nopți, pentru a nu bloca prea mult timp vizitarea Sfântului Mormânt.

Foto credit: Gianfranco Pinto Ostuni

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente

Programul slujirii ierarhilor de Izvorul Tămăduirii

De sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program, transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas. Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Efrem,…