Cum arăta Mormântul Domnului în primele secole creștine: Săpături arheologice ale Universității Sapienza din Roma

O echipă a Departamentului de Arheologie al Universității Sapienza din Roma a investigat luna trecută amenajarea paleocreștină a zonei din jurul Sfântului Mormânt al Domnului de la Ierusalim.

Echipa a săpat în fața ediculului care adăpostește Sfântul Mormânt, dezvăluind două trepte de marmură albă în fața cărora se întindea, la începutul erei creștine, o podea de lespezi, ale căror urme au fost găsite în mortarul de preparare.

Această podea se continua pe o distanță de aproximativ 6 metri spre est, până când se alătura unui plan de blocuri mari de piatră albă, bine netezite, dispuse pe direcția nord-sud.

Această dispunere reprezintă aspectul final al Rotondei la sfârșitul secolului al IV-lea, după cum a fost datat de tezaurul de monede găsit sub pardoseala de plăci din piatră. Cele mai „recente” monede sunt emise de Împăratul Valens (364-378).

În perioada 20-27 iulie 2023, o echipă de la Universitatea Sapienza din Roma a investigat cum arăta amenajarea de la Mormântul Domnului în primele secole creștine. Foto: Universitatea Sapienza

Restaurarea pardoselii din interiorul ediculului a permis curățarea arheologică sub dale. În Capela Îngerului, o podea din plăci de marmură gri se sprijinea direct pe peretele de stâncă. În ceea ce privește lespedea de marmură, a rămas foarte puțin sub soclul actualului Edicul.

S-au mai găsit fragmente de zid cu orientarea nord-sud. Acesta trebuie să fi format bazele incintelor liturgice menționate de Pelerina Egeria la sfârșitul secolului al IV-lea.

Puțin mai spre centru, tăieturi în stâncă marchează poziția micului altar care susținea o parte din piatra de închidere a mormântului.

Între Capela Îngerului și Sf. Mormânt, prelucrarea rocii și puținele rămășițe de placare a pereților de marmură permit reconstituirea configurației deschiderii camerei. Aceasta avea o mică absidă spre capela propriu-zisă.

Echipa a fost condusă de Prof. Francesca Romana Stasolla. Săpăturile au fost realizate timp de șapte zile și șapte nopți, pentru a nu bloca prea mult timp vizitarea Sfântului Mormânt.

Foto credit: Gianfranco Pinto Ostuni

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente