Ziua Românității Balcanice, o tradiție reluată după suspendarea ei în timpul comunismului

10 mai a fost desemnată Ziua Românității Balcanice în 2021, reluându-se astfel o tradiție existentă dinainte de instaurarea comunismului în România.

Din 1906 și până în 1948, România a serbat această zi după ce, în 10 mai 1905, Sultanul Abdul Hamid al II-lea a emis o iradea (decret imperial) prin care românii din Imperiul Otoman – vlahi, aromâni, macedo-români, istro-români – erau recunoscuți oficial ca minoritate națională.

Ei primeau astfel dreptul de a se administra local și de a avea școli și servicii religioase în limba maternă.

Imperiul Otoman se întindea în acel moment peste o mare parte din Peninsula Balcanică, iar semnarea acestui decret a fost un succes al diplomației românești.

Între 1864 și 1948, România a susținut în mod substanțial identitatea culturală și națională a românilor din Balcani.

După destrămarea Imperiului Otoman, populația românească din Balcani  a fost nevoită să-și reia lupta pentru recunoașterea acestor drepturi, desfășurată pe fondul naționalismelor exacerbate apărute în regiune.

În 2023, de Ziua Românității Balcanice, la Parlamentul României are loc Simpozionul „Situația românilor (aromânilor/meglenoromânilor) din Balcani, o problemă nerezolvată”, organizat de Comisia pentru românii de pretutindeni a Senatului României și Centrul Român de Studii și Strategii.

Mai multe informații în Biblioteca Culturii Aromâne

3 semnificații ale zilei de 10 Mai

  • 10 Mai 1877 – Ziua Declarării Independenței României față de Imperiul Otoman: Domnitorul Carol I a semnat proclamarea, de către Parlament, prin vocea lui Mihail Kogălniceanu (9 mai), a Independenței României de sub suzeranitatea otomană
  • 10 Mai 1881 – Ziua Regelui, devenită Ziua Națională a Regalității Române: Încoronarea Regelui Carol I, după ce, în 14 martie 1881, Parlamentul României a decis „înălțarea Principatelor Române la gradul de Regat și a hotărât ziua de 10 mai, care era Ziua Independenței, să fie cea în care să se facă Încoronarea”;
  • 10 Mai 1905 – Ziua Românilor din Balcani (aromâni, macedo-români, megleno-români, istro-români)

Foto credit: Frații Manakia via Proiectavdela.ro

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente

Programul slujirii ierarhilor de Izvorul Tămăduirii

De sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program, transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas. Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Efrem,…