Campania „Cu România în inimă” l-a avut ca invitat pe un italian convertit la Ortodoxie

La Roma se desfășoară de două luni campania „Cu România în inimă”, care are ca scop încurajarea adolescenților români născuți sau veniți de mici copii în Italia de a fi mândri de originile lor. Cea mai recentă activitate din cadrul campaniei a fost întâlnirea cu un italian convertit la Ortodoxie.

Săptămâna trecută, grupul de tineri Nepsis al Parohiei „Înălțarea Sfintei Cruci – Roma III” l-a avut ca invitat pe Giuseppe Sergio Balsama, președintele Asociației Insieme per l’Athos („Împreună pentru Athos).

Acesta le-a povestit tinerilor români despre alegerea sa de a deveni ortodox în urmă cu 17 ani, despre bogăția pe care tinerii o au fiind ortodocși, despre experiența sa în Sf. Munte Athos, despre contribuția adusă de voievozii români în Sfântul Munte, dar și despre „Athosul românesc”, pe care el personal îl vizitează ori de câte ori ajunge în țara noastră.

„Trebuie să mărturisesc că interesul lor pentru subiectele discutate și capacitatea lor de ascultare m-au surprins atât de mult încât mi-au oferit ocazia de a împărtăși cu bucurie câteva teme personale cu caracter religios”, a comentat Giuseppe Sergio Balsma după discuția cu adolescenții de la Parohia Roma III.

El i-a sfătuit pe tinerii români „să fie mândri de apartenența lor la Biserica Ortodoxă, dar în același timp să dobândească o mai mare conștientizare. Pentru a realiza acest lucru, este necesar să aprofundeze cunoștințele religioase, să se dedice lecturilor spirituale, să meargă în căutarea unor modele pe care să le urmeze”.

În acest scop, sunt foarte utile vizitele în locuri edificatoare ca Muntele Athos și, mai ales, la mănăstirile românești în care au viețuit sfinți călugări, precum Ilie Cleopa, Iustin Pârvu, Arsenie Papacioc, Paisie Olaru și mulți alții – oameni smeriți care, prin viața lor exemplară, au dat mărturie despre Evanghelie în inumanele închisori comuniste, le-a mai spus ortodoxul italian tinerilor români.

„Tinerii au putut să cunoască o persoană care a primit Ortodoxia la maturitate, la finalul unui lung parcurs de căutare duhovnicească”, a explicat Părintele Paroh Ciprian Baltag.

„Fiind născuți ortodocși, de multe ori luăm ca atare multe aspecte ale credinței noastre, fără să le aprofundăm și, de aceea, cred că întâlnirea cu un convertit la Ortodoxie le-a putut oferi tinerilor un îndemn la aprofundarea credinței lor.”

„Invitatul nostru i-a îndemnat în mai multe rânduri pe adolescenții prezenți să fie tot mai conștienți de credința lor ortodoxă și să împlinească totul cu atenție la sensul adevărat al lucrurilor”, a mai spus Părintele Ciprian Baltag.

Impresiile tinerilor participanți

„Întâlnirea a reprezentat o experiență foarte interesantă, care ne-a îmbogățit foarte mult atât cultura generală, vorbind despre istoria țării noastre, cât și cunoștințe generale, cum ar fi  terminologia greacă veche și modernă, dar și multe informați despre muntele Athos”, a declarat un tânăr participant, Ioan Gheață, în vârstă de 16 ani, după întrunire.

„Am discutat despre cât de important este rolul Muntelui Athos în viața unui ortodox, dar și pentru creștinii care vizitează acest loc sfânt, care pot fi ortodocși italieni sau persoane de altă religie”, a comentat și Andrei Doroftei, în vârstă de 21 ani.

„M-a impresionat faptul că din experiența lui a vrut să formeze o asociație, pentru a organiza evenimente și pentru a transmite la cat mai multă lume importanța Muntelui Athos. În timpul ce dânsul povestea, am înțeles că și un sigur lucru poate să schimbe viața unei persoane, iar credința deține un rol principal în alegerea domnului Giuseppe.”

„Am descoperit o dată în plus cât de important este rolul muntelui Athos nu doar pentru viața monahală, dar și pentru creștinii care vizitează acest loc sfânt”, a comentat declarat Ana Onciu, o adolescentă în vârstă de 17 ani.

Ea a aflat că, participând la conferințele organizate de asociație lui Giuseppe Balsama, poate întâlni în fiecare an un monah din Muntele Athos. „În acest mod pot afla mai multe despre acel loc sfânt, chiar dacă nu îl pot vizita”, a spus tânăra.

„S-a vorbit și despre adevărata trăire a credinței, un subiect la care cred că toți ar trebui să ne gândim pe parcursul vieții noastre. Ceea ce m-a impresionat cel mai mult este că domnul Giuseppe Balsama ne-a demonstrat că nu contează numărul, chiar dacă suntem puțini, dar avem voință, putem face lucruri de mare ajutor pentru ceilalți”, a mai spus Ana Onciu.


Următoarea întâlnire din campanie va avea loc în data de 1 aprilie 2023, tot la Parohia Roma III, și va avea tema: „Adolescența cu sau fără credință – vulnerabilitate sau imunizare psihologică?”

Invitatul va fi prof. univ. dr. Vasile Timiș, inspector general pentru disciplina Religie în cadrul Ministerului Educației din România.


Campania „Cu România în inimă” le prezintă tinerilor români născuți sau crescuți în regiunea italiană Lazio conaționali realizați în diverse domenii, și italieni care iubesc România.

De șapte ani, Asociația Insieme per l’Athos organizează, împreună cu Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, Concertul de Crăciun „Tradiții prin ochi de copii”, la care participă grupuri de colindători din mai multe parohii românești din regiunea Lazio, inclusiv de la Parohia Roma III.


Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci – Roma III” a fost fondată în 15 martie 2001. Grupul Nepsis al parohiei organizează anual pelerinaje, evenimente culturale, serate cu tinerii și alte activități.

Parohia organizează tabere pentru copii și adolescenți, oferă ajutoare financiare cazurilor sociale, familiilor numeroase sau monoparentale, sprijin pentru cazurile medicale din România, pentru conaționalii care se întorc în țară și pentru parohiile nou-înființate sau care au proiecte, face vizite în spitale și în comunitățile nomade ale romilor din Italia.

Foto credit: Episcopia Italiei

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente