77 de ani de misiune peste ocean

Se împlinesc astăzi, 5 mai 2011, 77 de ani de la promulgarea Legii pentru înființarea Episcopiei Misionare Ortodoxe Române din America, în prezent Arhiepiscopia Ortodoxă Română din cele 2 Americi, informează TRINITAS TV. Înființarea acestei Eparhii a constituit urmarea firească a solicitărilor numeroșilor români de peste Ocean.

„Primii români au ajuns în Statele Unite și Canada la sfârșitul al secolului al XIX-lea și primele parohii ortodoxe românești au fost stabilite la începutul secolului al XX-lea în Statele Unite și Canada. În 1929 reprezentanții celor peste 20 de parohii românești din Statele Unite și Canada au venit la Detroit și au constituit Episcopia Ortodoxă Română misionară. Abia în 1935 a sosit primul episcop în persoana părintelui arhimandrit Policarp. Acesta a fost stareț la Mănăstirea Hodoș-Bodrog din România”, a menționat Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Arhiepiscopul Ortodox Român al celor două Americi.

În decursul celor 7 decenii de existență Eparhia a traversat mai multe momente de cumpănă.

„Din păcate în 1939 Preasfințitul Policarp s-a întors în România și nu a mai reușit să revină din cauza războiului și situației de după război din România. Între 1939 și 1950 a fost o perioadă de discuții aprinse și chiar dispute aici în episcopie pentru că nu exista un episcop succesor. Din cauza comunismului din România preoții și credincioșii din Statele Unite și din Canada au avut atitudini diferite, unii au hotărât să rămână în comuniune spirituală cu Patriarhia Română, iar alții să părăsească această comuniune. De aceea, din anii ’50 sunt două episcopii ortodoxe românești pe același teritoriu, Statele Unite și Canada”, a mai arătat Înaltpreasfinția Sa.

În prezent, în America de Nord și America de Sud funcționează 60 de parohii ortodoxe românești.

„Românii sunt tot mai numeroși în Statele Unite și Canada. Sunt foarte multe parohii, Arhiepiscopia noastră are 60 de parohii, episcopia cealaltă care nu este în comuniune cu Patriarhia Română are 90 și încercăm de fapt să realizăm această unitate după atâția ani. Sperăm ca Dumnezeu să ne ajute să vedem împlinit acest vis al românilor de a fi împreună după mulți ani”, a mai spus Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae.

„În prima generație sunt destul de atașați bisericii pentru că aceasta le dă un sprijin enorm. Biserica, din punct de vedere social, adună practic comunitatea”, a arătat Preasfințitul Părinte Ioan Casian de Vicina, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi.

Eparhia a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie în anul 1974.

Comentarii Facebook


Știri recente