Parohia din Esbjerg, într-o duminică a bucuriei

A fost o duminică sub semnul bucuriei în parohia românească din Esbjerg, Danemarca, mărturisește Episcopul Macarie al Europei de Nord care a oficiat Sfânta Liturghie și Taina Sfântului Botez în comunitate.

Bucuria comuniunii

„Mare bucurie mi-a dăruit Dumnezeu astăzi, când am botezat al patrulea copilaș în familia părintelui paroh Claudiu Ceteraș și a soției sale, Aurora. Le-am botezat și ceilalți copii și se cuvenea să vin și la al patrulea să îl îmbrac în Hristos”.

„Mă bucur că sunt împreună cu frățiile voastre și mă bucur că foarte mulți copilași au fost astăzi la dumnezeiasca Liturghie și s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos. «Bine ne este nouă să fim aici», împreună cu Hristos, împreună cu Maica Domnului”, a spus ierarhul în predică.

Totodată, Preasfinția Sa a subliniat la predică sensurile profunde din Parabola bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr.

Bucuria săracului Lazăr

În acest context, PS Macarie s-a gândit la cei care suferă trupește și al căror suflet este cuprins deseori de amărăciune, resentiment, ură, mânie și deznădejde. „Au fost și săraci care și-au pierdut sufletul!”, a atras atenția ierarhul și a oferit exemplul pozitiv în acest sens: bucuria săracului Lazăr.

„Săracul Lazăr și-a asumat crucea suferinței și era resemnat la poarta casei bogatului. Cu toate că suferea trupește era mulțumit sufletește și privea cu detașament și înțelegere la veselia nesăbuită a bogatului”.

„Lazăr avea o bucurie cu totul aparte care nu se potrivea cu bucuria bogatului, total diferită”, a spus părintele episcop.

„Această bucurie este adusă de recunoștința față de Dumnezeu, de conștiința curată și de asumarea crucii”.

Foto credit: Episcopia Europei de Nord

Comentarii Facebook


Știri recente