Arhiepiscopul Casian s-a întâlnit cu românii migranţi din eparhie | „În afară nu ne putem bucura deplin de tradiţiile noastre”  

Peste 100 de români migranţi din judeţele Galaţi şi Brăila s-au întâlnit duminică cu Arhiepiscopul Dunării de Jos. Ei au participat la Sfânta Liturghie la Catedrala din Galaţi, apoi au luat masa cu Înaltpreasfinţitul Părinte Casian în parcul reşedinţei eparhiale, în contextul Duminicii migranţilor români.

„Am venit în ţara natală în vacanţă ca să reluăm tradiţiile, deoarece în afară nu putem să ne bucurăm de el ca în ţară”, a declarat pentru Trinitas Tv o tânără plecată împreună cu familia în Spania.

Românii au fost însoţiţi la întâlnirea cu ierarhul locului de preoţii lor parohi. Înaltpreasfinţitul Părinte Casian i-a binecuvântat pe toţi migranţii români prezenţi în parcul reşedinţei eparhiale şi le-a oferit mai multe volume apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

În cuvântul rostit la Sfânta Liturghie, Arhiepiscopul Casian a evidențiat efortul și sacrificiul pe care mulți români plecați la muncă în străinătate îl fac pentru a păstra identitatea națională, credința strămoșească și comuniunea cu cei de același neam.

Ierarhul a dat citire mesajului Patriarhului Daniel adresat în Duminica migranţilor români.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a hotărât în anul 2009 instituirea duminicii migranților români pentru „întărirea comunităţilor româneşti din jurul graniţelor ţării şi din diaspora română, o realitate nouă care a căpătat o amploare nemaiîntâlnită în istoria poporului român”.

Duminica migranţilor români este celebrată în Patriarhia Română, începând cu anul 2009, în prima duminică după Adormirea Maicii Domnului.

Inițial a fost instituită în Mitropolia Moldovei începând cu anul 2006, la iniţiativa Patriarhului Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Conform ultimelor statistici oficiale, din anul 2016, România este pe locul patru la numărul de cetăţeni care trăiesc în afara ţării.

Sursa foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Comentarii Facebook


Știri recente