Sfântul Vasile cel Mare – Despre Botez

La Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă a fost publicată cuvântarea „Despre Botez” a Sfântului Vasile cel Mare, rostită înaintea unei obști monahale întemeiate de el în provincia Pont din Asia Mică.

Aceasta este prima apariție din acest an la Editura Patriarhiei și, de asemenea, prima carte publicată în contextul Anului omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii.

Deși redusă ca dimensiuni, această cuvântare a Sfântului Ierarh Vasile redă în mod cât mai clar și corect învățătura ortodoxă despre Taina Botezului și urmările ei.

Ca la o veritabilă întrunire de suflet actuală, Sfântul Arhipăstor al Cezareei Capadociei răspunde, la final, întrebărilor adresate de monahi, folosind exemple cât mai intuitive, pentru a arăta cum lucrează Duhul Sfânt în ființa umană începând cu Botezul.

Deși nu are dificultatea profundă a tratatelor în care Sfântul lămurește anumite aspecte legate de teologia trinitară, această lucrare se distinge prin acuratețea ideilor și limpezimea limbajului, fiind de real folos oricărui credincios și, în special, nașilor care botează prunci.

„Este demnă de remarcat insistența Sfântului Vasile cel Mare asupra transformării reale, concrete, ontologice, pe care o aduce Botezul în ființa celui botezat. Astfel, folosind comparații foarte sugestive, pentru a zugrăvi lucrarea cea mai presus de cuget a harului în ființa umană, aceasta este asemănată țesăturii de lână care se îmbibă cu purpură, metalului care devine incandescent în văpaia focului ori cerii pe care se imprimă o pecete”. (Din Cuvântul Înainte al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel)

Comentarii Facebook


Știri recente