Mesajul Patriarhului la slujba de înmormântare a Preotului Eugeniu Boboiescu

Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a Părintelui Eugeniu Boboiescu, oficiată sâmbătă, 13 februarie 2021, la biserica Parohiei Sfânta Sofia, Protoieria Sector 1 Capitală:


Preotul Eugeniu Boboiescu (1935-2021) – model de slujire pastorală în timpuri dificile

Am primit cu întristare vestea trecerii din această viață, în ziua de joi, 11 februarie 2021, a Părintelui pensionar Eugeniu Boboiescu, fost preot paroh la Parohia Sfânta Sofia, Protoieria Sector I Capitală.

Părintele Eugeniu Boboiescu s-a născut la data de 28 mai 1935, în localitatea Veneția de Sus, raionul Făgăraș, în familia bunilor creștini Nicolae și Maria, oameni evlavioși și apropiați de biserica parohială. După ce a urmat învățământul primar și gimnazial în localitatea natală, a absolvit Liceul de băieți din Făgăraș (1953).

Dragostea de Biserică l-a determinat să urmeze studiile teologice, astfel încât, între anii 1953-1957, a frecventat cursurile Institutului Teologic de grad universitar din Sibiu, obținând diploma de licențiat în teologie (1957).

În anul 1957 s-a căsătorit cu domnișoara Valentina Coantă, Dumnezeu binecuvântându-le familia cu doi copii, Valentin și Eugenia, pe care i-au crescut în credință și dragoste față de Dumnezeu și față de semeni. Fiul său Valentin Boboiescu, a urmat modelul pastoral și vocațional al tatălui său, fiind preot slujitor la biserica Parohiei Sfânta Sofia din București.

În zilele de 29 și 30 noiembrie 1957 a fost hirotonit diacon, iar apoi preot, pe seama Parohiei Dăișoara, din Protopopiatul Rupea, Arhiepiscopia Alba Iuliei și Sibiului. Aici a desfășurat, vreme de nouă ani, o frumoasă activitate pastoral-misionară, apreciată de către comunitatea pe care a păstorit-o și de către ierarhia bisericească.

În anul 1966 a fost transferat, în interes de serviciu, în București, fiind îmbisericit pe seama Parohiei Doamna Oltea, din Sectorul 2. Concomitent, a activat, timp de doi ani (1967-1969) în cadrul Institutului de Construcții și Montaj din București, iar din anul 1969 până în anul 1976 a ocupat funcția de șef de depozit la Atelierele Patriarhiei Române.

La data de 1 octombrie 1976 a fost numit preot la Parohia Sfânta Sofia din București, la care a activat, până la pensionare (2011). Între anii 1978-2005, a deținut oficiul de paroh al acestei biserici.

În decursul celor 35 de ani de slujire de la Parohia Sfânta Sofia, din care 27 de ani ca preot paroh, Părintele Eugeniu Boboiescu a desfășurat, alături de colegii slujitori, o deosebită activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească.

Confruntat, încă de la venirea sa în această parohie, cu lipsa de interes a autorităţilor comuniste față de lăcașul de cult, aflat într-o vizibilă stare de degradare, a reușit, încă din primul an, să demareze proiectul ce viza eliminarea igrasiei şi pregătirea pentru restaurarea picturii.

În anul 1981 a realizat lucrarea de subzidire, respectiv de hidroizolaţia lăcaşului de cult. Cinci ani mai târziu, în 1986, a obţinut autorizaţia de la autoritățile de stat în vederea restaurării picturii.

Această meticuloasă şi dificilă lucrare a fost întreprinsă între anii 1986-1993, când s-a realizat şi o nouă catapeteasmă din stucatură în locul cele vechi din zid. Între anii 1994-1998, a deținut și funcția de consilier patriarhal la Atelierele Patriarhiei Române.

În semn de recunoaștere a meritelor sale pastorale și administrative, în anul 1996, vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist i-a oferit Crucea patriarhală.

După pensionare, în anul 2011, a fost îmbisericit pe seama Parohiei Sfântul Antonie – Colentina, Protoieria Sector II Capitală, în vecinătatea căreia avea locuința. A revenit adesea în biserica Sfânta Sofia, pe care păstorit-o vreme de 35 de ani, slujind cu dragoste, blândețe și răbdare alături de preoții bisericii, ca în toți ceilalți ani ai slujirii sale preoțești.

Părintele Eugeniu Boboiescu a fost și va rămâne în memoria tuturor credincioșilor, un păstor luminos care a slujit Sfântul Altar, timp de 63 de ani.

Întreaga sa viață pusă cu timp și fără timp în slujba Bisericii lui Hristos constituie un exemplu al trăirii creștine autentice, care cultivă credința vie și iubirea jertfelnică și care poate inspira orice slujitor al lui Hristos în purtarea unei ținute demne în slujirea credincioșilor și în lucrarea faptelor bune.

În aceste momente de despărțire vremelnică, întru așteptarea Învierii celei de obște, adresăm familiei Părintelui Eugeniu Boboiescu, enoriașilor Parohiei Sfânta Sofia și tuturor celor care l-au cunoscut, un gând părintesc de mângâiere, rugându-ne Preamilostivului Dumnezeu să așeze sufletul slujitorului Său în corturile drepților, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit.

Veşnica lui pomenire din neam în neam! 

Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru familie și pentru toți cei îndoliați,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Foto credit: Robert Nicolae


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente