Sfântul Ioan Iacob de la Neamț sărbătorit la Așezământul Românesc de la Ierihon

Pelerini români din țară, dar și din străinătate, participă zilele acestea la un pelerinaj în Țara Sfântă, organizat de Centrele de pelerinaj ‘Basilica Travel’ și ‘Sfântul Apostol Pavel’ ale Patriarhiei Române, cu ocazia împlinirii pe 5 august, a 50 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț.

În primele zile pelerinii au vizitat mai multe obiective religioase din Ierusalim și Betleem.

După cum ne informează TRINITAS TV, astăzi 5 august, în ziua de prăznuire a sfântului, vor participa la Sfânta Liturghie arhierească oficiată la Așezământul Românesc de la Ierihon, de Înaltpreasfințul Părinte Arhiepiscop Ioan, Episcopul Covasnei și Hargitei, și de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar Patriarhal. În a doua parte a zilei de mâine vor merge și la Mănăstirea „Sfântul Gheorghe Hozevitul” din pustiul Hozeva, acolo unde se păstrează moaștele Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț.

Într-o intervenție în emisiunea „Viața Cetății” Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioan a povestit despre sfințenia și mărturiile celor în viață, care l-au cunoscut pe Sfântul Ioan Iacob de la Neamț: „Vrednicul de pomenire Patriarh al Ierusalimului, Diodor, mărturisea numai cuvinte deosebite despre felul cum a trăit Sfântul în Mănăstirea „Sfântul Sava” de lângă Betleem, cu câtă dragoste îi îngrijea pe cei ce erau bolnavi. Am cunoscut tot aici pe maica Acachia care i-a cântat la strană sfântului, perioadă în care Sfântul Ioan Iacob a fost egumenul Schitului nostru românesc de pe Valea Iordanului. Zilele acestea, de când sunt aici, m-am dus să o regăsesc, poate, printre ultimele viețuitoare care au avut bucuria de a lua o binecuvântare de la Sfântul Ioan Iacob, și anume de la maica Solomea care trăiește acum în Mănăstirea Eleonului, care în urmă cu o zi mi-a dat ultimele sfinte mărturii despre acest Sfânt român care strălucește aici în pustiul Hozevei și strălucește pe bolta cerească a spațiului nostru ortodox românesc”, informează Radio TRINITAS.

Comentarii Facebook


Știri recente