Sfinții canonizați de Biserica Ortodoxă Română în anul 2016

Canonizări 2016

În anul 2016 Biserica Ortodoxă Română a canonizat opt sfinți români. Astfel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit în ședință de lucru la Reședința Patriarhală, în data de 25 februarie 2016, a hotărât canonizarea a patru pustnici care au trăit în Oltenia, în secolul al XVI – lea:

  • Sfinţii Cuvioşi Neofit şi Meletie, de la Mănăstirea Stânişoara, având ca zi de prăznuire data de 3 septembrie.
  • Sfinţii Cuvioşi Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnu, cu zi de pomenire în 5 octombrie.

Tomos sinodal pentru canonizarea Sfinţilor Cuvioşi Neofit şi Meletie de la Mănăstirea Stânişoara şi a Sfinţilor Cuvioşi Daniil şi Misail de la Mânăstirea Turnu – Basilica.ro

În perioada 6-7 iunie 2016, membrii Sfântului Sinod au hotărât trecerea în rândul sfinților a patru personalități reprezentative ale vieții duhovnicești românești din Moldova secolului al XVIII – lea:

  • Mitropolitul Iacob Putneanul al Moldovei (1719-1778) cu zi de prăznuire în 15 mai;
  • Cuvioșii Sila, Paisie și Natan de la Mănăstirea Sihăstria Putnei (sec. XVIII), având zi de prăznuire în 16 mai.

Noi sfinți în calendarul Bisericii Ortodoxe Române – Basilica.ro

***

În data de 31 ianuarie a acestui an a avut loc proclamarea canonizării Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ în Patriarhia Ierusalimului. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul Sfinţilor în 20 iunie 1992, având zi de prăznuire 5 august, data trecerii sale la Domnul.

De asemenea, în data de 31 octombrie 2016, la Mănăstirea Prislop, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, s-au desfășurat lucrările Comisiei speciale teologice mitropolitane, în vederea întocmirii dosarului pentru propunerea de canonizare a părintelui Arsenie Boca. Lucrările comisiei s-au concretizat într-o sistematizare teologico-științifică a scrierilor Părintelui Arsenie Boca, a documentelor de arhivă, precum și a diverselor publicații apărute de-a lungul timpului cu privire la viața și activitatea duhovnicului de la Mănăstirile Sâmbăta și Prislop.
Mănăstirea Prislop: Întrunirea comisiei de canonizare a părintelui Arsenie Boca – Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

LIVE: Slujba Învierii la Catedrala Patriarhală

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel oficiază slujba Învierii la Catedrala Patriarhală. Mii de credincioși participă la eveniment pe Colina Patriarhiei. Din soborul slujitor fac parte Preasfințiții Părinți Varlaam Ploieşteanul şi Paisie Sinaitul, Episcopi vicari patriarhali, precum…