Medalii și aprecieri pentru corurile românești

În perioada 7-10 iulie 2016, în orașul Preveza, Grecia, a avut loc cea de-a 34-a ediție a Festivalului Coral Internațional, eveniment la care au participat 18 coruri din mai multe țări. La această ediție a concursului, au participat și două formații corale din România, Corala Bărbătească Ortodoxă Te Deum Laudamus din București, dirijată de Pr. Lect. Univ. Dr. Zaharia Matei, și Corul Trison din Brăila, dirijat de Marcica și Ștefan Lupu.

La festivalul concurs a participat și Corul de Tineri Elefteria din Republica Moldova, dirijat de Corina Mîrza.

Deschiderea evenimentului a avut loc joi, 7 iulie, la Teatrul de vară Giannis Ristos din Preveza, unde fiecare cor participant în concurs a prezentat un scurt program artistic.

Corala Bărbătească Ortodoxă Te Deum Laudamus a obținut medalia de aur la Categoria coruri de voci egale, obținând cel mai mare punctaj din întregul concurs. De asemenea, la Categoria coruri de cameră, corul a obținut medalia de argint. Surpriza festivalului a fost acordarea premiului special din partea juriului pentru cea mai bună lucrare muzicală ortodoxă din concurs, Doamne, buzele mele (Rugăciune), de Sabin Drăgoi, susținerea solistică aparținând Pr. Narcis Trifu și tânărului teolog Cristian Paraschiv.

Deși activitatea muzicală corală din Grecia este mult mai recentă decât în alte țări, concursul de muzică corală organizat de Asociația Corală Armonia din orașul Preveza a avut o ținută înaltă. Din juriu au făcut parte cinci distinși profesori universitari de muzică și dirijat coral, recunoscuți pe plan internațional, care au evaluat prestația fiecărei corale într-un mod extrem de exigent. Pentru Corala Te Deum Laudamus aceasta este prima participare la un festival concurs. Această participare a deschis coralei noi perspective artistice, corul fiind invitat să participe pe viitor la noi festivaluri și concursuri internaționale, a declarat dirijorul Coralei Te deum Laudamus, Pr. Zaharia Matei.

La Categoria coruri mixte, atât Corul Trison din Brăila, cât și Corul Elefteria din Chișinău au obținut medalia de bronz.

Festivitatea de premiere a avut loc duminică, 10 iulie, in amfiteatrul Odeonului roman din antica cetate Nikopole. La festivitate au participat, pe lângă corurile concurente, autoritățile locale și Mitropolitul Chrysostomos de Nikopolis și Preveza.

Corala Bărbătească Ortodoxă Te Deum Laudamus, dirijată de părintele Zaharia Matei, s-a bucurat de o foarte călduroasă primire, fiind apreciată atât de juriul concursului, cât si de public.

Comentarii Facebook


Știri recente