Evenimente duhovniceşti în Arhiepiscopia Râmnicului

Credincioşi din întreaga ţară sunt invitaţi să participe, în perioada 24-26 aprilie, la evenimentele cultural-duhovniceşti pe care Arhiepiscopia Râmnicului le organizează cu prilejul împlinirii a 165 de ani de la instalarea Sfântului Ierarh Calinic în scaunul de Episcop al Râmnicului. Dintre aceste evenimente enumerăm concertul de muzică psaltică susţinut de bine-cunoscutul protopsalt Theodoros Vassilikos, procesiunea în cinstea Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica şi Sfânta Liturghie, săvârşită de un numeros sobor de ierarhi.

Seria evenimentelor cultural-duhovniceşti va debuta mâine, 24 aprilie, de la ora 18:00, când renumitul protopsalt grec Theodoros Vassilikos, la invitaţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie, va susţine un concert de muzică psaltică la Cinematograful „Geo Saizescu“ – Ostroveni din municipiul Râmnicu Vâlcea. Intrarea la concert este liberă. Sâmbătă, 25 aprilie, în Sala „Iosif Episcopul“ din Centrul cultural „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica“ al Arhiepiscopiei Râmnicului, are loc Simpozionul naţional „Lucrarea duhovnicească şi culturală a Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului“, în cadrul căruia vor susţine prelegeri academicieni, preoţi, profesori şi cercetători din întreaga ţară, iar tema întrunirii ştiinţifice este dedicată împlinirii a 165 de ani de la instalarea Sfântului Ierarh Calinic în scaunul de Episcop al Râmnicului, informează Biroul mass-media al Arhiepiscopiei Râmnicului. La finalul simpozionului vor fi lansate un CD audio cu cântări psaltice intitulat „Slujba Vecerniei şi Utreniei Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica“, în interpretarea Grupului psaltic „Tronos“ al Catedralei Patriarhale, şi o nouă lucrare editorială, apărută la Editura „Praxis“ a Arhiepiscopiei Râmnicului, cu titlul „Carte cu rugăciuni“, o reeditare a cărţii de rugăciuni a Sfântului Ierarh Calinic din 1861. În după-amiaza zilei, după săvârşirea Vecerniei unită cu Litia, la Catedrala Arhiepiscopală, de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, de la ora 16:30 va avea loc procesiunea în cinstea Sfântului Ierarh Calinic pe străzile municipiului Râmnicu Vâlcea.

Duminică, 26 aprilie, în ultima zi a evenimentelor cultural-duhovniceşti, prilejuite de serbarea hramului Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu Vâlcea, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un numeros sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. „Sfânta Liturghie va fi săvârşită, de la ora 9:00, pe scena amenajată în faţa Catedralei Arhiepiscopale de 10 ierarhi. Hramul Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu Vâlcea, prilejuit de sărbătoarea mitropolitană „Aducerea Moaştelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Ocrotitorul Arhiepiscopiei Râmnicului, în Oltenia“, rememorează evenimentul duhovnicesc şi istoric petrecut în perioada 28 aprilie – 5 mai 2012, când moaştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica au poposit în mai multe locuri de seamă din Mitropolia Olteniei, precum: Catedrala Mitropolitană din Craiova, Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea, Mănăstirea Frăsinei, Mănăstirea Lainici, Catedrala Episcopală din Drobeta-Turnu Severin şi Mănăstirea Clocociov“, se mai arată în comunicatul Biroului mass-media al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Comentarii Facebook


Știri recente