Între 1447 și 1456 s-au tipărit primele cărți dupa metoda lui Guttemberg, iar în perioada 1450-1500, tiparirea după această tehnică s-a răspândit în toată Europa, de la Veneția, Nürenberg, Paris, Köln, Milano, la Lyon. Principatele Române au fost printre primele țări din Europa care au introdus noua tehnică și, imediat după 1500, au început să apară și la noi cărți tipărite. Prima carte ieșită de sub teascurile unei tiparnițe, pe teritoriul României, este Liturghierul, apărută în anul 1508. Pentru a consolida prestigiul Bisericii ca principal sprijin al statului, domnul l-a adus în țară pe călugărul Macarie, ieromonah sârb din Muntenegru, care, învățând meșteșugul tiparului la Veneția, începe această activitate la Târgoviște, capitala Țării Românești. Sprijinit de luminatul domn Radu cel Mare(1495-1508), va scoate de sub tipar un Liturghier, iar în anii ce au urmat și alte cărți cu conținut religios: un Octoih slavon, în anul 1510 și un Tetraevanghel slavon, publicat la patru ani de la prima tipăritură, în 1512, lucrări care vor deschide drumul istoric și benefic al edițiilor următoare. Cele trei scrieri tipărite de Macarie au fost răspândite atât în provinciile românești, cât și în mănăstirile din Balcani dar și în bibliotecile centrelor culturale din Europa.
Episcopul Canadei: Biserica ne oferă cea mai cuprinzătoare și autentică viziune despre lume și despre oameni
Preasfințitul Părinte Ioan Casian a oficiat duminică Sfânta Liturghie la parohia românească din Alberta. „Biserica ne amintește întotdeauna că ea oferă cea mai largă și autentică viziune despre lume și om, pentru că ea vorbește…
O parohie ieșeană împlinește un vis de copil: 27 de copii basarabeni vor trece prima dată Prutul și vor vizita Iașii
Parohia „Sf. Haralambie” din Iași le oferă un tur al Iașilor celor 27 de copii basarabeni pe care i-a ajutat să obțină pașapoarte după ce le-a făcut o donație de carte și a văzut câtă…
Părintele Sorin Șelaru de la FTOUB și-a susținut teza de abilitare pentru a deveni coordonator de doctorat
Părintele Sorin Șelaru a susținut marți, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, teza de abilitare, proces care îi va permite să conducă lucrări de doctorat după afilierea la o şcoală doctorală. Evenimentul a avut…
Festivaluri românești la bisericile din zona Atlantei. Româncele din SUA învață cusătura românească
Biserica Sf. Maria din Dacula, Georgia, în vecinătatea metropolei Atlanta, a organizat săptămâna trecută Festivalul Românesc de Primăvară, la care românii s-au adunat pentru a purta ia, a asculta muzică tradițională și a gusta mâncare…
Hesychia: Concert caritabil de muzică bizantină pentru renovarea Mănăstirii Godoncourt
Psalta Marilyn Leignel a susținut sâmbătă, la Mănăstirea Godoncourt, din Franța, un concert caritabil în beneficiul sfântului așezământ, care are nevoie de sprijin pentru renovare. La concert au asistat peste 100 de persoane, majoritatea francezi,…