31 august – Ziua Limbii Române

În România se celebrează, la 31 august, potrivit legii nr. 53/2013, Ziua Limbii Române. În Republica Moldova această sărbătoare este marcată începând cu anul 1990 până în prezent.

În Monitorul Oficial nr. 145 din 19 martie 2013 a fost publicată Legea nr. 53/2013 privind instituirea Zilei Limbii Române, prin care este prevăzută celebrarea acestei sărbători pe data de 31 august a fiecărui an. Potrivit actului normativ, Ziua Limbii Române poate fi marcată de autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific.

Guvernul și autoritățile administrației publice centrale și locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi drapelul României să fie arborat, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice. Autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material sau logistic organizarea și desfășurarea manifestărilor.

Ziua limbii române marcată în București

Primăria Sectorului 3 și Centrul Cultural Casa Artelor vă invită la un nou eveniment cultural. Sâmbătă 31 august, ora 17,00 regizorul Alice Barb, directorul Centrului Cultural Casa Artelor își așteaptă publicul la a treia întâlnire din cadrul programului cultural ZILELE MULTICULTURALITĂȚII dedicat aniversării Zilei Limbii Române.

În ultima zi de vară pe 31 august 2013, începând cu ora 17,00 în Parcul Titan-Parcul Artelor se vor întâlni nume importante ale muzicii românești. Pentru prima dată va concerta în aer liber, în București, celebrul Cor Madrigal.

Quartet-ul Oana Cătălina Chițu din Germania, aflat pentru prima dată în România va interpreta muzica Mariei Tănase. Lor li se vor alătură formația de muzică veche românească-Anton Pann precum și membrii trupei Alternosfera din Republica Moldova. Un concert extraordinar, un regal de muzică și grai românesc totul plasat sub semnul lui Mihai Eminescu. Expoziția în aer liber va prezenta publicului viața și opera poetului iar poezia Luceafărul va fi printată integral. În Parcul Artelor publicul va putea auzi fragmente din Luceafărul recitate de mari voci ale teatrului românesc, aparținând Fonotecii de Aur a Radio România.

Evenimentul LIMBA ROMNĂ-LIMBA LUCEAFĂRULUI se va încheia cu un foc de artificii pe Rapsodia Română de G. Enescu, potrivit rfi.ro.

Ziua limbii române sărbătorită la Cluj

Ziua de sâmbătă, 31 august 2013, declarată Ziua Limbii Române, este sărbătorită în Cluj-Napoca prin două evenimente, desfășurate astăzi și sâmbătă la Centrul de Cultură Urbană Casino din Parcul Central la inițiativa Asociației Inima Ardealului, în colaborare cu Primăria Cluj-Napoca.

Vineri, potrivit monitroulcj.ro, de la ora 17.00, va avea loc o dezbatere culturală la care vor participa ÎPS Andrei Andreicuț, Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, Irina Petraș, Președintele Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România și prof. univ. Ilie Rad, conducătorul Școlii Doctorale de Științe ale Comunicării, din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Sâmbătă, de la ora 17.00, va avea loc Concertul Corului bărbătesc din Finteușul Mare. La ambele manifestări intrarea este liberă.

Manifestări culturale în Covasna

Ziua Limbii române va fi marcată în județul Covasna, pe data de 31 august, printr-o suită de manifestări organizate sub egida Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR) din Sfântu Gheorghe, potrivit Ziarul Lumina. Evenimentul coordonat de prof.dr. Luminița Cornea se va desfășura la Casa memorială „Romulus Cioflec” din localitatea Araci și va cuprinde mai multe momente. Va începe cu vizitarea Casei memoriale, continuând cu prezentarea unei expoziții cu volume donate muzeului, cu autograf, de către autorii ce și-au lansat cărțile „la umbra nucului bătrân”. Momentele culminate vor fi cele artistice dedicate în exclusivitate Limbii Române: versuri închinate Limbii Române de Gheorghe Sion, Alexei Mateevici, Mihai Eminescu, Grigore Vieru, vor fi recitate de elevi de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” și de către actrița Duța Guruianu de la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe.

În cadrul momentului liric „Poeții aduc laudă limbii române”, autorii de poezie Mihaela Aionesei și Izzet Baubec, ambii din Târgu Secuiesc, vor citi din propria creație tipărită în volume de versuri care le-au adus consacrarea prin premiile obținute. Momente speciale vor fi și cele în care profesori din județul Covasna vor prezenta comunicări: „Simplitatea și corectitudinea limbii române la Nicolae Colan” – prof. dr. Alex. Surdu, „Limba română și limba latină” – prof. Maria Stoica, „Dăinuire întru Limba Română” – Luminița Cornea. Finalul evenimentului dedicat Limbii Române va fi marcat de lansarea volumului „Întru lumina munților. Fragmente de spiritualitate românească”, de Luminița Cornea.

Organizatorii au ales să includă în invitații un citat sugestiv din prefața scrisă de episcopul Nicolae Colan la „Îndreptarul ortografic” tipărit la Cluj, în anul 1944, care spunea: „Limba maternă e una din cele mai scumpe comori ale oricărei nații. De aceea, nimeni nu are voie să-și bată joc de ea, stricând-o. Dimpotrivă, toți avem datoria să vorbim, dacă nu frumos, ceea ce-i mai greu, cel puțin corect”. Evenimentul este organizat în colaborare cu Societatea de Științe Filologice – Filiala Covasna, Despărțământul ASTRA Covasna-Harghita și revista „Vatra veche”, Târgu Mureș.

Scriitori români din Araci

Cercetătoarea dr. Luminița Cornea, coordonatoarea evenimentului, a remarcat faptul că în Araci s-au născut doi importanți scriitori ocrotitori ai limbii române. Ierarhul-scriitor și academicianul Nicolae Colan (1893-1967), în Discursul de recepție la Academia Română (28 mai 1945), intitulat „Biserica neamului și unitatea limbii românești”, dă mai multe definiții limbii, apreciind, în mod deosebit, limba română și graiul străbun, ce reprezintă „oglinda curată și sufletul unui popor”.

Scriitorul și profesorul Romulus Cioflec (1882-1955) își sfătuia elevii să fie atenți cum scriu, „ca să nu ofenseze limba română, care este plină de tandrețe, când o respectăm”.

Romulus Cioflec și Nicolae Colan și-au scris operele într-o frumoasă și armonioasă limbă românească, cunoscând bogăția ei, „ca un fagure de miere” (Mihai Eminescu), dar și faptul că limba îndeplinește un rol covârșitor în păstrarea și dezvoltarea conștiinței de neam. Astfel, muzeul din Araci este cel mai potrivit loc pentru celebrarea Limbii Române, având în vedere contribuția celor doi scriitori din Araci la îmbogățirea patrimoniului cultural și la promovarea limbii române literare, conform unui comunicat al MNCR.

Ziua Limbii Române în Harghita

Consiliul Județean Harghita organizează, la Miercurea Ciuc, cu prilejul Zilei Limbii Române, mai multe activități dedicate în special elevilor.

Potrivit Biroului de Presă al Consiliului Județean Harghita, la parterul instituției sunt programate activitățile cultural-educative în limba română, destinate școlarilor din clasele I-VIII. Grupul țintă este reprezentat de copiii angajaților Consiliului Județean, majoritatea de etnie maghiară, dar și elevii din clasele I-VIII din oraș și din localitățile județului.

Ziua Limbii Române, potrivit icr.ro va fi sărbătorită în rețeaua institutelor culturale românești din străinătate, la Accademia di Romania, ICR Bruxelles, ICR Budapesta, ICR „Mihai Eminescu” de la Chișinău, ICR „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul, ICR Madrid, ICR New York, ICR Paris, ICR Praga, ICR Tel Aviv, ICR Varșovia, dar și în Liban. Totodată, Ziua Limbii Române va fi celebrată în comunitățile românești din vecinătatea României, printr-o serie de evenimente organizate de Direcția Generală Românii de Pretutindeni în Serbia, Republica Moldova și Ucraina.

Accademia di Romania în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române organizează în sala de conferințe a institutului, în perioada 3-8 septembrie 2013, o expoziție cu ocazia celebrării Zilei Limbii Române. Vor fi expuse 50 de fotografii cu portrete ale scriitorilor și poeților români, precum și facsimile sau manuscrise ale scriitorilor: Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Lucian Blaga, Nichita Stănescu, Ion Creangă, I. L. Caragiale, Mircea Eliade, Nicolae Labiș, George Bacovia, Al. Macedonski, Ion Minulescu, Vasile Alecsandri, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Marin Preda, Eugène Ionesco, Panait Istrati, Camil Petrescu, Marin Sorescu, George Coșbuc, Ion Slavici, George Călinescu, Geo Bogza, Ionel Teodoreanu, Gala Galaction, Radu Tudoran, Mircea Sântimbreanu, Mihail Drumeș, Mihail Sebastian, Petru Maior, Gheorghe Șincai, Samoil Micu, Dimitrie Cantemir, Grigore Ureche, Ion Neculce, Miron Costin, Barbu Ștefănescu-Delavrancea, Alexandru Vlahuță, George Topîrceanu, Anton Pann, Ion Heliade Rădulescu, Octavian Goga, Zaharia Stancu.

ICR Bruxelles organizează proiectul EUNIC – „Promovarea institutelor culturale naționale și a cursurilor de limbă, în transportul public la Bruxelles”, în perioada 9-22 septembrie 2013. Evenimentul este organizat în colaborare cu Societatea de Transport în Comun din Bruxelles (STIB) și patru institute culturale naționale de la Bruxelles (Goethe-Institut, Institutul Cervantes, Institutul Italian de Cultură și Institutul Cultural „Yunus Emre”), sub egida EUNIC, reprezentând o campanie de promovare a institutelor și a cursurilor de limbă organizate de acestea la Bruxelles în anul universitar 2013/2014. Banner-ul de promovare va fi afișat în mijloacele de transport în comun din centrul orașului, materialul promoțional fiind conceput și realizat de personalul institutelor partenere.

ICR Budapesta celebrează Ziua Limbii Române, în data de 2 septembrie 2013, la Micherechi, cu spectacolul-interactiv Magia cuvântului, conceput de Giorgiana Elena Popan. Acest eveniment dedicat zilei de 31 august a fost programat pentru a coincide cu prima zi de școală în Ungaria și este dedicat copiilor români dornici să păstreze viu tezaurul lingvistic moștenit de la strămoșii lor. În tălmăcirea actriței, elevi ai Școlii generale românești din Micherechi vor asculta povești tradiționale românești și universale, pline de umor, și vor lua parte la un program care include jocuri și cântece. Giorgiana Elena Popan este actriță și colaboratoare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad, vicepreședintă a Asociației Culturale „Magia Cuvântului” din Arad și director al Festivalului Internațional „Arta de a spune povești – Magia Cuvântului” – primul festival de acest gen din România.

ICR „Mihai Eminescu” de la Chișinău organizează o serie de evenimente prilejuite de Ziua Limbii Române.

În colaborare cu Consiliul Raional Leova și Biblioteca Raională Leova, organizează expoziția „Sufletul satului românesc”, în perioada 28 august – 27 septembrie 2013, la Casa de Cultură din Leova. Vor fi expuse 42 de fotografii ale artiștilor orădeni Constantin Dancoglu și Gheorghe Petrilă, realizate în câteva zone etno-folclorice ale Transilvaniei, cu precădere în Bihor, Maramureș și Bistrița-Năsăud. Proiectul marcheză Ziua Limbii Române pe teritoriul Republicii Moldova prin promovarea valorilor românești autentice.

De asemenea, ICR „Mihai Eminescu” de la Chișinău organizează expoziția „Mihai Eminescu” la Strășeni, în data de 27 august 2013, cu ocazia Zilei Limbii Române. Alcătuită din 22 de bannere, expoziția va fi însoțită de prezentarea lucrării Mihai Eminescu. Dicționar enciclopedic și a CD-ului aniversar „Rămâi, iubirea mea, rămâi”, conținând o selecție din versurile de dragoste ale poetului Nicolae Dabija. Expoziția va fi itinerată și în alte localități din Republica Moldova: Căușeni, Soroca, Bălți, Leova, Edineț și Cahul.

Tot cu ocazia Zilei Limbii Române, la Palatul Culturii din orașul Hîncești va avea loc expoziția „Grigore Gafencu”, în perioada 30 august – 30 septembrie 2013, eveniment organizat în colaborare cu Consiliul Raional Hîncești. Expoziția foto-document include peste 30 de panouri foto, realizate de Unitatea Arhive Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe. Sunt prezentate aspecte inedite din activitatea diplomatului și omului politic român Grigore Gafencu. În acest fel publicul interesat va putea descoperi documente valoroase, ce dezvăluie momente dramatice din istoria perioadei în care a activat ca diplomat Grigore Gafencu.

Expoziția „Gavriil Bănulescu-Bodoni – un ierarh ortodox promotor al românismului” de la Edineț va fi deschisă în perioada 25 august – 25 septembrie 2013. Expoziția va fi itinerată și în alte localități din Republica Moldova: Căușeni, Soroca, Bălți, Leova, Hâncești, Cahul.

ICR „Mihai Eminescu” de la Chișinău organizează, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie al României, expoziția itinerantă „Basarabia 1812-1947. Oameni. Locuri. Frontiere”, la Biblioteca raională din Drochia, în data de 25 august, cu ocazia Zilei Limbii Române. Expoziția urmează să fie itinerată și în alte localități și muzee din Republica Moldova: Biblioteca Științifică a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, în orașele Cantemir, Orhei, Drochia, Hâncești. Proiectul marchează împlinirea a 200 de ani de la anexarea teritoriului dintre Prut și Nistru, cunoscut sub numele de Basarabia, de Imperiul Țarist, și urmărește evoluția Basarabiei în perioada cuprinsă între două momente extrem de importante ale istoriei sale: momentul 1812 (încheierea păcii de la București și anexarea de către Rusia), respectiv momentul 1947 (încheierea tratatului de la Paris care a consfințit statutul Moldovei dintre Prut și Nistru ca parte componentă a URSS).

În colaborare cu Universitatea de Stat „Alecu Russo”, evenimentul „Nichita Stănescu – 80 de ani de la naștere” va avea loc în perioada 28 august – 30 septembrie 2013, la Biblioteca Științifică a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Expoziția urmează să fie itinerată și în alte localități și muzee din Republica Moldova: Casa Limbii Române din Căușeni, Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca, Muzeul Ținutului Cahul.

Un eveniment de marcă este și conferința internațională „Limba Română – limbă a integrării europene”, desfășurată în perioada 31 august – 2 septembrie, la Academia de Științe a Moldovei (AȘM) și la alte instituții de învățământ superior din Republica Moldova. Invitați: acad. Marius Sala, prof. dr. Gheorghe Chivu, prof. dr. Eugen Munteanu, prof. dr. Doina Buturică, acad. Solomon Marcus, acad. Mihai Cimpoi, Anatol Ciobanu, dr. hab. Vasile Bahnaru, Gheorghe Popa, dr. hab. Anatol Eremia, dr. hab. Anatol Gavrilov, dr. hab. Vasile Pavel, Nicolae Dabija, Ion Hadârcă, dr. hab. Ion Bărbuță. Programul este structurat astfel: 31 august: Ședință solemnă consacrată Sărbătorii naționale „Limba noastră cea română”, Sala Azurie, AȘM; Depuneri de flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt; 1 septembrie: Masă rotundă cu prezența tuturor participanților la conferință, Biblioteca Științifică Centrală „Andrei Lupan” a AȘM; Lansare de carte A. Păunescu. Maluri de Prut, Editura Știința, 2013 (poezie consacrată Basarabiei și addenda cenaclului „Flacăra”), Biblioteca Științifică Centrală „Andrei Lupan” a AȘM; 2 septembrie: Prelegeri susținute de participanții de la universitățile din Republica Moldova. Proiectul contribuie la promovarea valorilor istorice și culturale românești în Republica Moldova, marcând în același timp Ziua Limbii Române.

Limba română va fi celebrată și prin două spectacole susținute de Ansamblul Academic Național de Dansuri Populare „Joc” din Republica Moldova, pe 28 și 30 august, la Leova și Hîncești. Ansamblul Academic Național de Dansuri Populare „Joc” a fost fondat la Chișinău în anul 1945. Începând cu anul 1958, director artistic al ansamblului este maestrul Vladimir Curbet, Laureat al Premiului de Stat, Cavaler al Ordinului Republicii Moldova, pasionat etnograf și folclorist. În prezent, în cadrul ansamblului activează 65 dansatori și 25 muzicieni. De-a lungul timpului, ansamblul de dansuri a participat la mai mult de șapte mii de concerte, în peste 63 de țări.

La Galeria de la Rond din Chișinău, în perioada 29 august – 7 septembrie 2013, va avea loc expoziția „Alexei Mateevici – Odă limbii române”. Evenimentul este dedicat aniversării a 125 de ani de la nașterea poetului Alexei Mateevici și cuprinde manuscrise, fotografii, poezii, mărturii ale cronicarilor, scriitorilor clasici și contemporani despre limba română și poezia dedicată limbii române. Expoziția va fi alcătuită din 23 de bannere și va fi itinerată ulterior și în alte localități din Republica Moldova: Căușeni, Soroca, Bălți, Leova, Edineț, Cimișlia, Ocnița, Strășeni și Cahul. Proiectul este realizat în colaborare cu Primăria Municipiului Chișinău, Clubul Național de Artă „Minerva” și Casa-Muzeu „Alexie Mateevici” din satul Zaim.

ICR „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul propune proiectul „Ziua Limbii Române sărbătorită la Istanbul: Emil Boroghină – Recital de poezie populară românească”, în data de 29 august 2013, la sediul institutului. Proiectul face parte din strategia ICR de promovare a culturii române prin sărbătorirea simultană a zilei limbii române în rețeaua institutelor culturale din străinătate. Recitalul cuprinde poezie populară românească selectată de actorul Emil Boroghină în decursul a șapte ani de cercetare. Alegerea textelor a fost făcută în vederea relevării filozofiei populare ce transpare în creația românească transmisă prin tradiție orală.

ICR Madrid organizează proiectul online „Ziua limbii române în Spania”, în perioada 31 august – 10 septembrie 2013. Cu ocazia Zilei Limbii Române, ICR Madrid propune o campanie online de promovare a limbii și a literaturii române traduse în spaniolă. Astfel, în perioada menționată, vor fi postate zilnic pe cele două pagini de Facebook administrate de ICR Madrid și pe site-ul institutului, fragmente din literatura română, în română și în spaniolă. Acestea vor fi propuse de traducătorii Cătălina Iliescu Gheorghiu, Dan Munteanu Colán, Mariano Martín Rodríguez, Marian Ochoa de Eribe Urdinguio, Xavier Montoliu Pauli, Joaquín Garrigós Bueno, Ioana Zlotescu, Joan LlinÃs Suau, Viorica Pâtea, Corina Tulbure, Rafael Pisot și Alberto Madrona Fernández.

ICR New York organizează, cu ocazia Zilei Limbii Române, patru recitaluri de poezie românească în interpretarea lui Constantin Chiriac, în data de 29 august 2013, la biserica Sfânta Maria din Queens, pe 31 august la sala mare a Centrului Comunitar din Cote-des-Neiges, Canada, apoi la Val David, în cadrul Festivalului Maria Tănase, și pe 1 septembrie, la biserica Sfântul Ilie din Montreal, Canada. Constantin Chiriac este un veritabil ambasador al culturii și limbii române. A absolvit I.A.T.C.-ul la Bucuresti, în 1980, obtinând o diplomă de Artă Teatrală. Din 2006 este doctor în teatru cu teza „Poezia ca spectacol”, susținută la Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu și la Universitatea de Artă Teatrală Târgu Mureș. În anul 2008 i se acordă titlul de doctor honoris causa al Leeds Metropolitan University. Este director general al Teatrului National „Radu Stanca” din Sibiu din anul 2000, iar din 1994 este președinte al Fundației „Democrație prin Cultură” din Sibiu și director general al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

ICR Paris celebrează Ziua Limbii Române la Paris prin organizarea recitalului Sunt un orb, în interpretarea maestrului Horațiu Mălăele, la sala bizantină a Palatului de Béhague, în data de 31 august 2013. Sunt un orb este un recital de poezie în care maestrul Horațiu Mălăele recită, pe un fond muzical discret, din poeți români precum Nichita Stănescu, Adrian Păunescu sau Emil Brumaru. Proiectul contribuie la promovarea limbii române în Franța și la facilitarea contactului dintre publicul francez și unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai teatrului românesc.

ICR Praga susține participarea românească în cadrul etnofestivalului Barevna Devitka, în data de 31 august 2013, în parcul Podviní din Praga. Festivalul Barevna Devitka (The Vibrant Nine – Festival of flavours from around the world), aflat la cea de-a IX-a ediție, are ca scop prezentarea varietății culturilor internaționale și a minorităților etnice care trăiesc în Republica Cehă. Anul acesta vor participa 34 de naționalități, cu 41 de standuri și 400 de artiști. Acest festival multicultural are în medie 5 000 de spectatori anual, care se bucură de un program compus din muzică, gastronomie și divertisment. Institutul Cultural Român de la Praga își propune promovarea României și a comunității românești din Cehia printr-un stand de prezentare comun cu Asociația Românilor din Republica Cehă. În cadrul festivalului vor avea loc prezentări și vânzare de produse românești. Degustarea cu vânzare de produse românești este oferită de partenerul Planet Drinks, reprezentanța European Drinks în Republica Cehă. De asemenea, Ansamblul Kodrjanka, condus de Rodica Stegărescu, va susține un concert de muzică și dansuri populare românești. La standul României din cadrul festivalului Barevna Devitka, ICR Praga va organiza un mini curs de limba română (susținut de unul dintre membrii Catedrei de Românistică din cadrul Universității Caroline). De asemenea, în ziua festivalului va fi distribuit un quiz despre România printre participanți și spectatori.

ICR Tel Aviv organizează evenimentul literar „Eterna Călătorie și dilemele identitare. Despre neliniștea și provocările Drumului”, cu Carmen Firan, Adrian Sângeorzan și Vlad Solomon, în data de 27 septembrie 2013, la sediul institutului. Evenimentul dedicat Zilei limbii române, moderat de dr. Marlena Braeșter, Universitatea din Haifa, este structurat în două părți: lecturi din volumele Detectorul de emoții, Cuvinte locuite, Valiza cu melci / Un horoscop al emigrantului de Carmen Firan și Între două lumi / Povestirile unui doctor de femei, proză memorialistică; Circul din fața casei, roman; Anatomia Lumii, poeme, de Adrian Sângeorzan; masă rotundă cu tema „Eterna Călătorie și dilemele identitare. Despre neliniștea și provocările Drumului”. Participă scriitori americani și israelieni de limbă română. Evenimentul, adresat israelienilor originari din România, are ca scop menținerea contactului acestora cu limba română și a interesului pentru literatura română contemporană. Selectarea autorilor, Carmen Firan și Adrian Sângeorzan, precum și temele abordate de aceștia în scrierile lor – emigrarea, adaptarea, probleme identitare – marchează o paralelă cu statutul și temele abordate de scriitorii israelieni de limbă română.

Pentru sărbătorirea Zilei Limbii Române, în data de 30 august 2013, la Biblioteca Voievodală din Cracovia, ICR Varșovia va organiza un eveniment de promovare a învățării limbii române, marcând totodată festiv Ziua Limbii Române. Împreună cu Școala de Limbi Străine „Calitate”, cu sprijinul Societății Polono-Române și al Bibliotecii Voievodale din Cracovia, institutul va organiza ateliere de limba română, precedate de un concurs de cunoștințe generale despre limbă, cele mai bune lucrări fiind premiate cu cărți, albume și CD-uri cu muzică românească. Evenimentul va fi structurat în două ateliere de limba română, unul destinat începătorilor, celălalt avansaților, susținute de lectorii Școlii de Limbi Străine „Calitate”. Deschisă în anul 2009, la ințiativa traducătoarei Joanna KornaÅ›-Warwas, absolventă de Românistică la Universitatea Jagiellonă din Cracovia, Școala a debutat în activitatea sa prin cursuri și traduceri din limba română. Ulterior și-a lărgit aria lingvistică, însă promovarea României, a limbii române, precum și serviciile din domeniul comunicării polono-române, atât în contactele comerciale, cât și în schimbul cultural au rămas prioritare în activitatea Școlii. Prin lectorii săi, Școala pregătește în fiecare an noi serii de vorbitori de română, lărgind cercul entuziaștilor culturii române și României, în general. Cele două ateliere vor fi precedate de un concurs de cunoștințe despre limba română, la care vor putea participa toți abonații bibliotecii, cunoscători ai limbii române, dar și publicul larg. Cele mai bune rezultate vor fi premiate de ICR Varșovia cu traduceri din literatura română în limba polonă, albume și ghiduri de conversație româno-polone. Întregul eveniment se va desfășura în data de 30 august, la Biblioteca Voievodală din Cracovia, cea de-a doua mare bibliotecă a capitalei Voievodatului MaÅ‚opolskie, un spațiu larg frecventat, în care, datorită Asociației de Prietenie Polono-Române și donației de carte făcute de Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Satu Mare, din 2012 există un „colț” românesc, dotat în prezent cu 600 de volume de literatură română, publicații popular-științifice pentru adulți, cărți pentru copii și tineret, albume și reviste românești.

Ziua Limbii Române va fi sărbătorită pentru prima dată de Ambasada României la Beirut printr-un program desfășurat în colaborarea cu Asociația România Levant și Asociația de Prietenie Moldo-Libaneza la Centrul Cultural CLAC Sin El Fil, vineri, 6 septembrie 2013, în intervalul 17.00-19.00. Cu această ocazie, sub îndrumarea doamnei profesoare Anca Chaito, copiii comunității românești vor prezenta un program artistic și vor recita poezii dedicate limbii române. De asemenea, românii originari din România și Republica Moldova rezidenți în Liban vor fi invitați la o conferință pe tema importanței Zilei Limbii Române, 31 august, în istoria românilor.

Ziua Limbii Române în comunitățile românești din vecinătatea României

Conform tradiției, Institutul Cultural Român organizează anual la București, Chișinău și în alte comunități românești din statele vecine, manifestări culturale prilejuite de Ziua Limbii Române, la care participă personalități ale vieții culturale și artistice românești.

Anul acesta, seria de evenimente va începe cu un concert extraordinar susținut de interpretul Nicolae Furdui-Iancu, acompaniat de taraful „Crai Nou” din Alba Iulia, pe 29 august, de la ora 20.30, la Casa de Cultură din Uzdin (Voivodina, Serbia). Partener al ICR în organizarea evenimentului este Comunitatea Românilor din Serbia.

Vineri, 30 august, ora 19.00, va avea loc un concert extraordinar susținut de formația de muzică folk Pasărea Colibri la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău. Revenind după mulți ani la Chișinău, Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Vlady Cnejevici și Teo Boar vor încânta cu această ocazie publicul de dincolo de Prut cu melodii foarte cunoscute, precum Andrii Popa, Eșarfă în dar, Vara la țară, Miruna, Vinovații fără vină etc.

În comunitățile de români din Sudul Basarabiei, Regiunea Odesa (Ucraina), sunt programate pe 30 august 2013, în localitatea Pocrovca Nouă, raionul Ismail și pe 31 august 2013, în localitatea Barta, raionul Reni, două concerte ale lui Tudor Ungureanu și grupul Ștefan Vodă din Căpriana (Republica Moldova). Programul va fi completat cu alte două reprezentații ale Ansamblului „Dor Basarabean” din Erdek-Burnu (Utkonosovka, raionul Ismail), unicul ansamblu-promotor al valorilor autohtone ale culturii tradiționale românești din Basarabia Istorică. Partener al ICR în organizarea evenimentului este Asociația Național-Culturală a Românilor din regiunea Odesa „Basarabia”.

Seria de evenimente dedicată Zilei Limbii Române se va încheia pe 8 septembrie 2013, când este programat un concert al maestrului Tudor Gheorghe la Cernăuți, 2013, în sala Teatrului Olga Kobyljanska. Concertul este inclus în programul manifestării „Limba noastră cea română” organizat de Societatea pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuți în parteneriat cu Uniunea Interregională „Comunitatea românească din Ucraina”.

Intrarea la toate manifestările culturale menționate mai sus este liberă.

Comentarii Facebook


Știri recente