Samuil Micu s-a născut în septembrie 1745, în Sadu, jud. Sibiu, în familie de preot, nepot al episcopului Inochentie. Învață la Gimnaziul din Blaj, după care a fost călugărit (14 oct. 1762) sub numele Samuil. Mai târziu, hirotonit ieromonah, își continuă studiile la Seminarul înființat de episcopul Petru Pavel Aron (1762-1765);a fost trimis apoi la Colegiul „Pazmanian” din Viena pentru studii de Filosofie și Teologie (1766-1772). A fost profesor de Etică și Aritmetică în Gimnaziul din Blaj (1172 – 1777); din nou la Viena ca „prefect de studii” în Seminarul „Sfânta Barbara” (1777- 1783), când face intense cercetări cu caracter istoric și își publică primele lucrări. Reîntors la Blaj, în mănăstirea „Sf. Treime” (1783-1804), s-a dedicat în întregime studiilor teologice, istorice, lingvistice și traducerilor, pentru ca spre sfârșitul vieții să se ocupe de cărțile românești care apăreau în Tipografia Universității din Buda (1804-1806). A redactat o serie de lucrări cu caracter istoric și lingvistic, prin care urmărea să informeze pe învățații străini despre originea romană a poporului și a limbii noastre, despre continuitatea românilor pe teritoriul fostei Dacii. Influențat de iluminism, a militat, în opera sa, pentru eglitatea în drepturi a românilor cu celelalte națiuni din Transilvania, pentru înlăturarea iobăgiei, numărându-se printre autorii cunoscutului Supplex din 1791. Autor de lucrări teologice și cuvântări, a tradus din Sfinții Părinți răsăriteni și a revizuit traducerea românească a Bibliei, tipărită la Blaj în 1795. A fost unul din apărătorii vechilor rânduieli și tradiții ortodoxe în cadrul Bisericii românești unite, ridicându-se împotriva încercărilor de catolicizare ale episcopului loan Bob.
Să nu fim în dubiu când e vorba de cele sfinte: Mitropolitul Clujului la hramul bisericii din satul natal
Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Oarța de Sus, județul Maramureș, cu prilejul hramului bisericii parohiale din satul natal. Episcopul Ignatie al Hușilor și un sobor de clerici…
A început restaurarea vechii Catedrale Arhiepiscopale din Curtea de Argeș
Au început lucrările de restaurare a Catedralei Arhiepiscopale „Adormirea Maicii Domnului” din ansamblul Mănăstirii Curtea de Argeș, cu fonduri provenite de la Comisia Europeană, prin programul Regio Sud-Muntenia 2021-2027. Vor fi realizate lucrări de consolidare…
Aproape de Biserică, în lumina lui Hristos cel Înviat: Zilele Parohiei „Sf. Gheorghe” din Bacău, la final
Arhiepiscopul Ioachim al Romanului și Bacăului i-a îndemnat duminică pe credincioșii Parohiei „Sf. Gheorghe” din Bacău să rămână „aproape de Biserică, în lumina lui Hristos cel Înviat, demni de a fi numiți fii ai Luminii”.…
PS Nichifor Botoșăneanul la deshumarea celor doi sfinți de la Sihăstria: Bucuria aceasta se cere a fi primită în inimile noastre
Episcopul vicar Nichifor Botoșăneanul al Arhiepiscopiei Iașilor a subliniat că ziua aflării moaștelor Sfinților Paisie și Cleopa de la Sihăstria „va rămâne pentru noi nu doar o zi istorică, ci o zi însemnată în sufletele…
Compozitorul George Enescu a fost pomenit în Capitală la 70 de ani de la trecerea în veșnicie
Compozitorul George Enescu a fost pomenit luni la Biserica „Sf. Gheorghe” – Nou din Capitală. Slujba a fost oficiată de Episcopul vicar Timotei Prahoveanul al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Preasfinției Sale i s-au alăturat în slujire preotul…