1 Septembrie – începutul anului nou bisericesc

În Biserica Ortodoxă începe mâine, 1 septembrie, anul nou bisericesc. Spre deosebire de anul civil, care începe la 1 ianuarie, prima zi din anul Bisericesc este 1 septembrie. Potrivit Sfintei Tradiții aceasta este ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos și-a început activitatea pe pământ.

Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a oferit mai multe detalii privind tradițiile care stau la baza stabilirii începutului anului bisericesc: „Este vorba de o tradiție veche, iudaică, pe care biserica creștină a moștenit-o. Biserica creștină a încercat să cuprindă anul bisericesc între cele două mari sărbători ale Maicii Preacurate, Nașterea Maicii Domnului – 8 septembrie și Adormirea Maicii Domnului – 15 august. De asemenea, tradiția aceasta veche spune că Dumnezeu ar fi creat lumea toamna, dar și că Mântuitorul ar fi început activitatea Sa misionară tot toamna”, informează Radio TRINITAS.

Anul bisericesc sau anul liturgic are, ca orice împărțire a timpului, câteva perioade distincte. Ele au fost stabilite de Sfinții Părinți ai Bisericii încă din primele secole ale creștinismului și au un caracter pascal: „Cel mai important eveniment din anul bisericesc este Învierea Domnului de aceea perioada pregătitoare pentru Înviere este perioada Triodului, perioadă de pocăință care are 10 săptămâni. Perioada Penticostarului este perioada post-pascală și are 8 săptămâni. Apoi urmează Perioada Octoihului în care întâlnim cântările Învierii rânduite după cele opt glasuri”, a mai spus Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului.

Deși nu este o sărbătoare cu ținere, potrivit tradiției anul nou bisericesc prilejuiește o serie de manifestări specifice. Astfel, în toată Patriarhia Română vor fi săvârșite slujbe de mulțumire pentru binefacerile revărsate în anul care se încheie, în care vor fi înălțate și rugăciuni de ajutor pentru noul an bisericesc. La Catedrala Patriarhală din București, slujba de Te-Deum va începe la ora 9 și 30 de minute, după oficierea Sfintei Liturghii.

Comentarii Facebook


Știri recente