Vizita Patriarhului Serbiei în Cipru: o dovadă a fraternității celor două Biserici surori

Patriarhul Irineu al Serbiei şi Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului

Astăzi se încheie vizita oficială de şapte zile a Preafericitului Părinte Irineu, Patriarhul Serbiei, în Biserica Ortodoxă a Ciprului.

Patriarhul Serbiei s-a aflat în insula Cipru în perioada 9-16 noiembrie 2016, ca urmare a invitaţiei Preafericitului Părinte Hrisostom al II-lea, Arhiepiscopul Noii Justiniane şi al întregului Cipru.

Joi, 10 noiembrie, Patriarhul Serbiei a fost primit în mod solemn la Catedrala Sfântul Ioan Teologul din Nicosia, unde a fost oficiată o slujbă de Te Deum. În cuvântul de bun venit, Arhiepiscopul Hrisostom a mărturisit că primeşte un Întâistătător înţelept, ale cărui intervenţii binevenite şi înţelepte făcute în cadrul Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe încă răsună în urechile noastre.

Primim pe Patriarhul unui popor martiric, asemenea poporului nostru, care şi-a păstrat nepătată credinţa ortodoxă „cu preţul sângelui şi al multelor pătimiri”.

Preafericitul Părinte Hrisostom şi-a exprimat bucuria primirii Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Sârbe, dar şi întristarea că nu poate asigura vizitarea tuturor locurilor sfinte cipriote, de vreme ce de 42 de ani, 37% din cuprinsul patriei este ocupat cu puterea armelor.

Vineri, 11 noiembrie, Patriarhul Serbiei a vizitat Mitropolia de Konstantia şi Ammochostos. Primirea oficială a avut loc în apropierea Catedralei Sfântul Gheorghe. Oaspeţii au fost primiţi de primarul oraşului Paralimni, Theodoros Pyrillis. În discursul său, Theodoros Pyrillis a subliniat importanţa ortodoxiei şi bunele relaţii dintre popoarele Serbiei şi Ciprului. În încheiere, primarul oraşului a mulţumit Preafericitului Părinte Irineu pentru eforturile depuse în susţinerea drepturilor creştinilor ortodocşi la nivel local şi internaţional. La rândul său, Patriarhul Serbiei a mulţumit primarului şi reprezentanţilor autorităţilor locale pentru primirea călduroasă.

În continuare, a avut loc o procesiune până la Catedrala Mitropolitană Sfântul Gheorghe, unde a fost oficiată o slujbă de Te Deum.

Duminică, 13 noiembrie, cu prilejul sărbătorii Sfântului Ioan Gură de Aur, ocrotitorul spiritual al Preafericitului Părinte Arhiepiscop Hrisostom al Ciprului, cei doi Întâistătători au coliturghisit în Biserica Înţelepciunea lui Dumnezeu din Strovolo. Împreună cu cei doi primaţi au conslujit mai mulţi ierarhi aparţinând Patriarhiei Sârbe şi Bisericii Ortodoxe Cipriote. Sărbătoarea zilei onomastice a Preafericitului Părinte Hrisostom a fost dublată de aniversarea a zece ani de slujire arhiepiscopală, în fruntea Bisericii Ciprului. La sfârşitul Sfintei Liturghii, Arhiepiscopul Hrisostom i-a oferit Preafericitului Părinte Irineu, Patriarhul Serbiei, ordinul Sfântul Varnava, cea mai înaltă distincţie a Bisericii Ortodoxe a Ciprului.

Luni dimineaţă, 14 noiembrie, cei doi primaţi ortodocşi au fost primiţi de Excelenţa Sa Nikos Anastasiadis, Preşedintele Republicii Cipru, la Palatul Prezidenţial din Nicosia.

În cursul zilei de ieri, Patriarhul Serbiei a vizitat Mănăstirea stavropighială Sfântul Neofit Zăvorâtul. Este vorba despre Cuviosul Neofit ale cărui moaşte au fost aduse anul acesta la Iaşi de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva (14 octombrie) şi aşezate spre închinare credincioşilor.


Ultima vizită a unui patriarh sârb în Cipru a avut loc în urmă cu douăzeci de ani, respectiv în luna septembrie 1996. Atunci, Patriarhul Pavle Stojčević (†2009) a întreprins o vizită în insula Cipru în semn de apreciere pentru ajutorul umanitar oferit de Biserica Ortodoxă a Ciprului poporului sârb. Arhiepiscopul cipriot Hrisostom I de atunci a lăudat relaţiile apropiate dintre Bisericile Serbiei şi Ciprului, considerând prezenţa Patriarhul Pavle o dovadă a unităţii şi fraternităţii dintre cele două Biserici Ortodoxe surori.

Comentarii Facebook


Știri recente