Te Deum la Patriarhie de Ziua Naţională a României. PS Timotei Prahoveanul a oficiat slujba

De Ziua Naţională a României, joi, 01 decembrie 2016, potrivit tradiţiei bisericeşti şi hotărârii Sfântului Sinod, în Catedrala Patriarhală din București s-a oficiat, de la ora 12:00, o slujbă de Te-Deum.

Slujba a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale.

Preasfinţia Sa a spus, la final, că  Ziua de 1 Decembrie este o zi de recunoștință adusă lui Dumnezeu pentru marele dar al unității și libertății naționale. De asemenea, trebuie să păstrăm şi să cultivăm în continuare unitatea adevărată.

Cel mai important lucru la care trebuie să privim acum, mai ales în ziua în care ne aducem aminte de Unirea de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, este unitatea adevărată şi dorinţa noastră de a o păstra şi de a o cultiva în continuare. Ne aducem aminte de cuvintele Mântuitorului care a spus, printre altele, că «Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui să şi-l pună pentru prietenii săi (Ioan 15, 13)». Au fost atât de mulţi români care şi-au vărsat sângele pentru fraţii lor, după modelul arătat de Mântuitorul Hristos Care a murit pe Cruce. Tot Mântuitorul ne spune că «Întru aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii faţă de alţii (Ioan 13, 35)». Dacă această iubire de care vorbea Mântuitorul se regăseşte în poporul român, dacă noi o căutăm, dacă o oferim şi altora, înseamnă că Unirea de la 1918 şi dorinţa dintotdeauna a românilor de a fi împreună s-a împlinit, a explicat PS Timotei Prahoveanul.

Înaintea slujbei de Te Deum, în Catedrala Patriarhală, s-a oficiat Sfânta Liturghie la finalul căreia au fost pomeniţi eroii neamului românesc care acum 98 ani au înfăptuit unitatea naţională a românilor din anul 1918.

Constituția României prevede că 1 Decembrie este Ziua Națională a țării noastre, în amintirea celor peste 100.000 români adunați pe Câmpul lui Horea de la Alba Iulia, care au cerut Unirea Transilvaniei cu Țara. Marea Adunare Națională, constituită din 1.228 delegați, a adoptat o rezoluție care consfințea Unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (teritoriul dintre râurile Mureș, Tisa și fluviul Dunărea) și Țara Ungurească (Crișana, Sătmar și Maramureș) cu România.

Comentarii Facebook


Știri recente