Seri duhovniceşti la Centrul religios-cultural „Dumitru Stăniloae” din Viena

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, în perioada Postului Mare, la Centrul religios-cultural Dumitru Stăniloae din Viena sunt organizate Seri Duhovniceşti săptămânale.

În fiecare duminică seara din perioada Postului Sfintelor Paști, la capela istorică a românilor din Viena, care este şi sediul Centrului religios-cultural Dumitru Stăniloae, se desfășoară meditaţiile duhovniceşti susţinute de către Părintele Emanuel Nuţu.

„După cântarea Paraclisului Maicii Domnului are loc prezentarea unei teme duhovniceşti, dinainte anunţate, astfel încât, la rugăciune să adăugăm şi învăţăturile părinţilor duhovniceşti. Am privit mai întâi asupra învăţăturii despre Post şi folosul lui, aşa cum apar în Sfânta Scriptură, apoi am încercat să pătrundem mai adânc în înţelesurile rugăciunii Sfântului Efrem Sirul, pe care am împărţit-o în trei seri. Răspunzând dorinţei credincioşilor, am făcut un popas şi asupra urcuşului duhovnicesc aşa cum este descris în Scara Sfântului Ioan Scărarul, cu nădejdea ca prin post, rugăciune şi fapte bune să ajungem să dobândim florile virtuţilor amintite de Sfântul Efrem Sirul și Sfântul Ioan Scărarul. Scrierile Părintelui Dumitru Stăniloae ne sunt de căpătâi în explicaţii. Nu lipsesc nici întrebările pe diferite teme religioase, care frământă pe credincioşi, dar mai interesante sunt remarcile pe care aceştia le fac pe marginea discuțiilor sau completările din experiența duhovnicească personală ori descoperită în lecturile particulare şi care se dovedesc a fi multă înțelepciune venită din experienţa rugăciunii. Următoarea temă aleasă este despre pocăință și are ca model pe Sfânta Maria Egipteanca”, ne-a mărturisit Părintele Emanuel Nuţu.

Centrul cultural-religios Dumitru Stăniloae din Viena, Löwelstraße 8/2, a fost înfiinţat din iniţiativa şi la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în şedinţa din 15 septembrie 2009 a Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente