Recunoştinţă pentru lansarea filmului documentar „Marea Frescă a Ateneului Român”

Părintele Patriarh Daniel a conferit miercuri, 27 iunie 2018, distincţii de vrednicie celor care au contribuit la realizarea filmului documentar „Marea frescă a Ateneului Român”.

Cu prilejul evenimentului desfăşurat în Palatul Patriarhiei, Preafericirea Sa a adresat mesajul intitulat Recunoştinţă pentru lansarea filmului documentar „Marea Frescă a Ateneului Român”.


În anul Centenar 2018, s-au împlinit și 80 de ani de la inaugurarea Marii Fresce a Ateneului Român, care descrie pictural, în 25 de scene, istoria poporului român. Cu ocazia acestei aniversări, în sala de concerte a Filarmonicii „George Enescu”, a fost organizat, în ziua de 21 mai 2018, în sala mare  a Ateneului Român, începând cu ora 19:00, un eveniment cultural care a constat într-un concert de muzică cultă românească și lansarea unui film documentar despre Mare Frescă.

Evenimentul a debutat cu un concert vocal-simfonic, sub bagheta maestrului Iosif Prunner, susținut de Orchestra și Corul Filarmonicii „George Enescu”.

În a doua parte a evenimentului, a fost lansat filmul documentar „Marea frescă a Ateneului Român”, realizat de TRINITAS TV în colaborare cu Primăria Capitalei prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic (AMPT). Opera monumentală a artistului Costin Petrescu constituie cea mai amplă reprezentare plastică în frescă a istoriei naționale.

Încă din 1888, anul deschiderii Ateneului Român, s-a pus problema unei picturi monumentale, realizate pe peretele circular al Sălii Mari, care urma să cuprindă scene importante din istoria poporului român. Astfel, la deschiderea sălii mari de conferinţe a Ateneului Român, din data de 19 martie 1889, publicul a putut să vadă o suprafaţă liberă, pe peretele circular, cu o lungime de 75 metri și cu o înălțime de 3 metri, pe care se citea: „Loc rezervat pentru marea frescă ce va reprezenta fazele principale ale Istoriei Românilor”.

Fresca a fost realizată în cinci ani (1933-1937), fiind inaugurată la data de 26 mai 1938,  în prezenţa Regelui Carol al II-lea şi a Voievodului Mihai, când a avut loc și un concert simfonic sub bagheta dirijorului George Georgescu și când s-a interpretat, printre altele, și piesa „Poemul neamului” compusă de Sabin V. Drăgoi.

La realizarea selecției imagistice a acestei frize artistul Costin Petrescu s-a consultat cu istoricul Nicolae Iorga, printre aceste scene figurând și încoronarea de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria. Concepţia artistică a valoroaselor însemne ale regalității române: sceptrul şi mantia Regelui Ferdinand I, precum şi coroana și mantia Reginei Maria aparţin tot autorului frescei Ateneului Român, pictorului Costin Petrescu.

Aducem mulțumiri:

PRIMĂRIEI CAPITALEI, care prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic (AMPT) a susținut acest proiect:

  • Domnului Aurelian Bădulescu – viceprimar al Capitalei;
  • Doamnei Oana Valeria Zaharia – Director AMPT;
  • Domnului Silviu Bănică – director adjunct AMPT.

De asemenea, ACADEMICIENILOR, PROFESORILOR și CERCETĂTORILOR ȘTIINȚIFICI, care au colaborat la realizarea filmului documentar:

  • Ioan – Aurel Pop, președintele Academiei Române;
  • Răzvan Teodorescu, vicepreședinte al Academiei Române;
  • Constantin Bălăceanu – Stolnici;
  • Dr. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal;
  • Dr. Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod;
  • Dr. Florin Şerbănescu, consilier patriarhal, Sectorul Cultură şi Patrimoniu Religios;
  • Prof. Univ. Dr. Mihail Săsăujan, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti;
  • Univ. Dr. Ioana Beldiman, Universitatea Națională de Arte din București;
  • Domnului Dan Costin Petrescu, nepotul lui Costin Petrescu.

ATENEULUI ROMÂN, care a găzduit evenimentul și ORCHESTREI FILARMONICII GEORGE ENESCU, care a susținut concertul:

  • Domnului Andrei Dimitriu – directorul Ateneului Român;
  • Domnului Iosif Prunner – director artistic al Ateneului Român și dirijor al Corului și Orchestrei Filarmonicii George Enescu;
  • Precum și Domnișoarei Simona Ștefania Iordache, realizatorul filmului documentar.

Vă mulţumim tuturor şi vă dorim ani mulți şi binecuvântaţi!

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente