PS Daniil: „Hramul unei mănăstiri, biserici sau catedrale reprezintă o fântână (cu apă vie) săpată și zidită cu piatra cea din capul unghiului, care este Iisus Hristos”

La Sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, 29 august,  Mănăstirea Timişeni-Şag din Arhiepiscopia Timişoarei şi-a serbat hramul, după cum ne-a precizat Pr. Marius Mircia.

Programul slujbelor închinate cinstirii Sfântului Ioan Botezătorul a cuprins Vecernia sărbătorii, urmată de Litie. În continuare, s-a oficiat Taina Sfântului Maslu, Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul, Utrenia, apoi Sfânta Liturghie de la ora 02:00 dimineața.

Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, Sfânta Liturghie din ziua praznicului a fost oficiată de Pr. Ionel Popescu, vicar eparhial, alături de un sobor de preoți și diaconi de la catedrala mitropolitană, de la parohiile din eparhie și din țară, în prezența Preasfințitului Părinte Daniil, Episcop Locțiitor al Episcopiei Dacia Felix. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic Sf. Nicolae al Facultății de Teologie din Timișoara, condus de diac. dr. Ion-Alexandru Ardereanu.

În cuvântul rostit, Preasfințitul Părinte Daniil a explicat ce reprezintă hramul unei mănăstiri.

Hramul unei mănăstiri, biserici sau catedrale reprezintă o fântână săpată și zidită cu piatra cea din capul unghiului, care este Iisus Hristos. Pentru ca noi să ne putem adăpa cu apa cea vie a harului și a cuvântului lui Dumnezeu din fântâna hramului, se cuvine ca noi toți să coborâm în adâncul fântânii hramului. Acesta este cea mai importantă sărbătoare a unui așezământ creștin-ortodox. Venirea la hram înseamnă: căderea cu fața la pământ, precum Avraam înaintea Teofaniei de la stejarul din Mamvri, când Dumnezeu, Cel în Treime lăudat, mărit și preaslăvit, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh s-au arătat patriarhului biblic sub chipul celor trei îngeri sau trei tineri, ziua în amiaza mare; suirea pe scara cerului de la Betel, prin Liturghie, Evanghelie, cuvânt duhovnicesc, cântări bisericești, pricesne și toată atmosfera înălțătoare, care se cuvine să fie la un hram, a spus Preasfințitul Daniil.

***

Mănăstirea Timişeni-Şag  este ctitoria mitropolitului Vasile Lăzărescu, din anul 1944. Serviciile religioase se oficiau la început în capela amenajată în interiorul imobilului. Desfiinţată în timpul regimului comunist, a fost reorganizată prin stăruinţa Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nicolae Corneanu. În 2002 a început construcţia unei biserici noi, a cărei piatră de temelie s-a pus în 10 mai, de praznicul Izvorul Tămăduirii, de Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nicolae, și s-a început construcţia unui nou corp administrativ, finalizat în anul 2011.

Comentarii Facebook


Știri recente