Patriarhul României: „Sf. M. Mc. Gheorghe este grabnic ajutător tuturor celor care doresc să fie buni ostaşi ai lui Hristos”

„În evlavia poporului român, Sfântului Mare Mucenic Gheorghe este trăit ca fiind un apărător, un vindecător de boli și un ajutător în vreme de necaz, de încercare și de suferință. Sfântul este grabnic ajutător tuturor celor care doresc să fie buni ostaşi ai lui Hristos”.

Sfântul Gheorghe – ocrotitor al Paraclisului istoric al Reşedinţei Patriarhale

Sunt cuvintele de învăţătură ale Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresate credincioşilor în ziua pomenirii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, sâmbătă, 23 aprilie 2016, în Paraclisul istoric din Reşedinţa Patriarhală.  De altfel, în această zi Paraclisul istoric își sărbătorește pe unul din ocrotitori, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

Preafericitul Părinte Daniel a adresat urări de bine tuturor celor care poartă numele Sfântului Gheorghe

Preafericirea Sa a îndemnat creştinii să lupte pentru credinţă, avându-l ca exemplu pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit despre personalitatea Sfântului arătând că marele mucenic pe care Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi a primit o educaţie aleasă şi a fost un om vrednic, cu multe virtuţi morale deosebite pe care le-au inspirat mama sa şi credinţa în Hristos.

 „Începând cu botezul creştinul este un luptător. Un luptător împotriva duhurilor rele, împotriva patimilor, răutăţilor şi în această luptă duhovnicească, fie a monahilor, fie a mirenilor, Sfântul este model de mărturisire a credinţei, de curaj, pentru că dragostea faţă de Iisus Hristos, îl face pe creştin nu numai admirator şi iubitor a lui Hristos, ci şi luptător pentru Mântuitorul Iisus Hristos şi pentru Biserica Sa”, a subliniat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

De Sărbătoarea Sfântului Gheorghe, peste un milion de români îşi sărbătoresc onomastica.

Patriarhul României: „Prietenul lui Iisus Hristos, Lazăr a fost înviat şi ca simbol de întărire în credinţă şi nădejde pentru toţi creştinii”

Preafericirea Sa a subliniat în cuvântul de învăţătură şi de Învierea Sfântului Lazăr, asta deoarece Biserica pomeneşte astăzi, minunea Învierii din morţi a lui Lazăr.

„Tot în această zi facem pomenirea Învierii Sfântului Lazăr, prietenul Domnului Iisus Hristos, Lazăr cel Înviat a patra zi. Sfinţii Părinţi au rânduit ca în Sâmbăta dinaintea Intrării Domnului în Ierusalim, să fie făcută pomenirea Dreptului Lazăr. Aceasta pomenire are un înţeles duhovnicesc semnificativ, important  pentru credinţă şi viaţa noastră. Prietenul lui Iisus Hristos, Lazăr a fost înviat şi ca simbol de întărire în credinţă şi nădejde pentru toţi creştinii. Si anume, cine este prieten cu Iisus Hristos are viaţa veşnică, chiar dacă va muri cu trupul, acesta va trăi veşnic cu Hristos, în comuniune cu Hristos” , a mărturisit Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

***

Paraclisul istoric din cadrul Reşedinţei Patriarhale a fost construit deodată cu Catedrala patriarhală, între 1656 și 1658.Un amplu proces de conservare și restaurare a picturii, a catapetesmei, de înnoire și împodobire a paraclisului a început în anul 2009 cu binecuvântarea Preafericitului Patriarh Daniel. După o muncă susținută, stropită cu har și rugăciune, s-a reușit înnoirea întregului paraclis. În aceeași perioadă cu catapeteasma s-a restaurat și holul paraclisului. Slujba de resfințire a picturii și a catapetesmei recent restaurate din paraclisul istoric cu hramurile ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Sfântul Prooroc Daniil și Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași’ al Reședinței patriarhale a avut loc pe 22 iulie 2011. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de ierarhi ai Sfântului Sinod, a resfințit veșmântul înnoit al acestui sfânt lăcaș. La resfințirea picturii au participat și ierarhi greci, Înaltpreasfințiții Mitropoliți Pavlos de Drama și Barnabas de Neapolis.

Comentarii Facebook


Știri recente