Patriarhul Ierusalimului în Constantinopol şi Capadocia. Vizita a fost efectuată la invitaţia Patriarhului Ecumenic

Preafericitul Părinte Teofil, Patriarhul Ierusalimului, a efectuat o vizită în Patriarhia Ecumenică şi mai apoi în Capadocia. Deplasarea a început vineri, 16 iunie 2017, informează site-ul oficial al Patriarhiei Ierusalimului.

PF Teofil a primit invitaţia din partea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu. Sanctitatea Sa a făcut pelerinaje la Bisericile și Sfintele Mănăstiri ale poporului grec, părăsite de la schimbul de populație din 1922.

Patriarhul Ierusalimului a fost însoțit în această vizită de IPS Arhiepiscop Aristarh de Constantina – Părinte Secretar General, Vicarul Patriarhal în Constantinopol, IPS Arhiepiscop Nectarie de Athedona, de Arhidiaconul Marcu, precum și de Theodoros Giagkou, Profesor de Drept la Facultatea de Teologie din Salonic, împreună cu soția sa.

Pe aeroportul din Istanbul, Preafericitul Teofil a fost întâmpinat de IPS Mitropolit Teoliptos de Ikonion de la Patriarhia Ecumenică și de Vicarul Patriarhal al Patriarhiei Ierusalimului din Constantinopol, IPS Arhiepiscop Nectarie de Anthedona.

În jurul prânzului, Preafericitul Patriarh al Ierusalimului a fost primit cu căldură de Patriarhul Ecumenic și de oficialități din Fanar în Sala de Recepție a Catedralei Sfântul Gheorghe Purtătorul de Biruință din cartierul Fanar.

Plecarea de pe aeroportul din Istanbul spre Cezareea, cu destinația finală Capadocia, a avut loc sâmbătă, 17 iunie 2017.

Însoțitorii Sanctităţii Sale Bartolomeu în acest pelerinaj au fost: Preafericitul Patriarh Teofil al Ierusalimului și delegaţia însoţitoare, IPS Mitropolit Gherman de  Tranoupolis de la Patriarhia Ecumenică, IPS Mitropolit Vassilios de Constantia din Biserica Ciprului împreună cu ceilalţi membri ai delegaţiei sale, și membrii unei delegații aparţinătoare Bisericii Romano-Catolice.

Din Istanbul, Preafericirea Sa a aterizat în Cezareea, apoi a vizitat situl arheologic al văii Korama (Goreme). Aici se păstrează structuri naturale, făcute de Dumnezeu în formă de clădiri piramidale, care au fost supuse unor modificări interioare pentru a servi drept case sau Biserici și Sfinte Mănăstiri pentru strămoșii noștri.

Delegaţiile au fost primite acolo de directorul muzeului sitului arheologic al văii Korama. În timpul acestei vizite ghidate, dumnealui a menționat că Goreme este al treilea sit arheologic din Turcia, după Efes și Hierapolis, din punct de vedere al numărului de vizitatori. În zonă se păstrează 250 de biserici a căror întreținere se face prin donații. În două din aceste biserici se păstrează fresce minunate din secolul al X-lea, pictate pe stâncă.

În prezent, una dintre aceste două Biserici se numește Biserica Întunecată din cauza lipsei de lumină. Dintre multele fresce, cele mai vizibile sunt icoanele lui Hristos Pantocrator, a  Sfintei Împărtășanii, a Schimbării la față  și a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

În după-amiaza aceleași zi de sâmbătă, Patriarhul Ecumenic a slujit Vecernia la Biserica Sfântul Dumitru din comunitatea Aravissos.

Duminica, 18 iunie 2017, a fost oficiată Sfânta Liturghie la Biserica Sf. Constantin și Elena din orașul Sinassos. Această Sfântă Liturghie a fost prezidată de PF Teofil, cu participarea la rugăciune a PF Bartolomeu.

În timpul Sfinte Liturghii, Patriarhul Ierusalimului a rostit un cuvânt în care a amintit de aniversarea unui an de la Sinodul din Creta.

Cu un an în urmă ne-am adunat la Sfântul şi Marele Sinod în Biserica Apostolică din Creta, unde am analizat temeinic chestiuni esențiale din viața Bisericii noastre Ortodoxe și am participat la experiența euharistică zilnică. Aceasta a desemnat, prin împărtășirea din același Potir, unitatea noastră de  credință și tradiție apostolică ortodoxă și a adus mărturia vieții drepte, a păcii, reconcilierii și iubirii în fața lumii.

La final, PF Teofil i-a urat Patriarhului Ecumenic La mulţi ani şi putere pentru continuarea proiectelor prezente şi viitoare.

Ne rugăm ca Dumnezeu să vă ofere viață lungă și sănătate deplină, pentru ca prin distinsa Voastră experiență și înțelepciune să puteți îndruma treburile Tronului Ecumenic și să conduceți și să coordonați în problemele Bisericilor Ortodoxe și să vă continuați inițiativele de protejare a acestor monumente capadociene ale tradiției noastre, care au fost recunoscute demne de a fi păstrate ca părți ale patrimoniului cultural mondial, până la restaurarea lor la starea și scopul pentru care au fost inițial întemeiate, la timpul cuvenit, știut de Domnul nostru, a spus Patriarhul Ierusalimului.

Comentarii Facebook


Știri recente