Patriarhul Daniel – Biserica a contribuit mult la pregătirea condiţiilor pentru înfăptuirea marilor evenimente naţionale

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a prezidat marţi la Palatul Patriarhiei lucrările primei sesiuni a conferinţei pastoral-misionare de toamnă, intitulată „2018 – Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri”.

În deschidere, Patriarhul a prezentat contribuţia majoră a Bisericii Ortodoxe Române la promovarea conştiinţei spirituale a neamului românesc.

„Cultivând conştiinţa unităţii de credinţă şi neam, Biserica Ortodoxă Română a contribuit mult la pregătirea condiţiilor spirituale şi culturale pentru înfăptuirea marilor evenimente naţionale din istoria românilor”.

„Biserica a cultivat în sufletele credincioşilor români conştiinţa că au aceeaşi obârşie ca neam, aceeaşi limbă neolatină şi aceeaşi credinţă creştină”, a spus Preafericirea Sa.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit şi motivaţia pentru care s-a decis ca în anul 2018 să fie comemoraţi cei care au făcut posibilă Marea Unire de la 1918.

„Comemorarea făuritorilor Marii Uniri şi a contribuţiei istorice majore a acestora la realizarea idealului naţional constituie o ofrandă de recunoştinţă, dar şi prilej pentru generaţia actuală de a cunoaşte mai bine virtuţile lor, de a le preţui şi a le pune în lucrare prin chipuri de lumină şi întărire spirituală pentru viaţa şi lucrarea Bisericii astăzi”.

În acest context, Patriarhul Daniel a anunțat marele eveniment al sfințirii Catedralei Mântuirii Neamului.

Prin milostivirea lui Dumnezeu, cu rugăciunile Maicii Domnului și ale tuturor sfinților și cu ajutorul clerului și credincioșilor, dar și cu ajutorul unor instituții ale statului român, în ziua de 25 noiembrie 2018 va fi sfințită Catedrala Națională din București, aceasta fiind o necesitate liturgică practică, dar și un simbol al spiritualității românești”.

„Catedrala Națională care are ca hramuri principale Înălțarea Domnului, Ziua Eroilor și Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României, unește iubirea de Dumnezeu a unui popor credincios și jertfelnic, mult încercat în istorie, cu recunoștința pe care o datorăm veșnic eroilor neamului”, potrivit Preafericirii Sale.

În cuvântul său, Patriarhul Daniel a reiterat și faptul că poetul naţional Mihai Eminescu a numit Biserica Ortodoxă Română „Maica spirituală a neamului românesc care a născut unitatea limbii şi unitatea etnică a poporului”.

Sesiunea de marţi a reunit clericii din protopopiatele Capitalei și din județul Ilfov (Ilfov Nord și Ilfov Sud), inclusiv preoții de caritate, din învățământ, de cimitir și din cadrul MAI și MAPN.

În cadrul conferinței au fost prezentate referate care au pus în lumină contribuția Bisericii la Marea Unire din 1918 de următorii conferențiari:

  • Pr. prof. univ. dr. Ioan Moldoveanu, Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul – Universitatea din București – Încercări de unire națională de-a lungul timpului. Contribuția Bisericii Ortodoxe Române la acestea;
  • Colonel (r) prof. dr. Gheorghe Nicolescu – Rolul preoților militari în războiul pentru întregirea neamului (1916-1918);
  • Ing. Nicolae Noica – Catedrala Mântuirii Neamului – istoria unui ideal.

După dezbaterile pe baza prelegerilor susţinute, a avut loc vizionarea filmului documentar Făuritorii Marii Uniri, realizat de Trinitas Tv.

De asemenea, în timpul conferinței dedicate Anului Comemorativ 2018 au fost analizate unele probleme de ordin administrativ și pastoral.

Evenimentul a fost precedat de oficierea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te-Deum în Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon Nou de către Preasfințitul Părinte Timotei, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

A doua sesiune a conferinţei va avea loc miercuri, 7 noiembrie 2018, la Palatul Patriarhiei şi se va desfășura conform programului primei sesiuni.

Foto Credit: Mircea Florescu / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente